Αν και εγκρίθηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής και με τη δική μας θετική ψήφο, τροποποίηση του νόμου της Αστυνομίας για την ανάθεση καθηκόντων σε Αστυνομικούς που να ασχολούνται με την εφαρμογή του νόμου για την ευημερία των ζώων, ωστόσο τονίζουμε πως βρισκόμαστε ακόμη μακριά από μια πραγματική “Αστυνομία των Ζώων” στη βάση διεθνών προτύπων όπως πχ του βρετανικού πρότυπου.

Διευκρινίζουμε ότι αυτό που έφερε η Κυβέρνηση ενώπιον της Βουλής, προνοεί απλά ότι θα οριστούν αστυνομικοί από το υφιστάμενο προσωπικό οι οποίοι θα επιλαμβάνονται καταγγελιών που αφορούν την ευημερία των ζώων, κάτι που ήδη γίνεται σήμερα, σε κάποιο βαθμό. Χρειάστηκε να καταθέσουμε τροπολογία – που πέρασε μόνο με μια ψήφο διαφορά- που να καθορίζει πραγματικά καθήκοντα σε αυτούς τους αστυνομικούς. Αυτό είναι μια πραγματική επιτυχία, που ελπίζουμε να κάνει τη διαφορά.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων, έδωσε μάχη διάρκειας πολλών χρόνων για τη δημιουργία πραγματικής “Αστυνομίας των Ζώων”. Το 2012 με δική μας πρόταση νόμου ψηφίστηκε από τη Βουλή νομοθεσία που παρέχει το δικαίωμα στον αρχηγό της Αστυνομίας να διορίζει ειδικούς αστυνομικούς, με ειδικά προσόντα και γνώσεις (ίσως μέλη φιλοζωικών οργανώσεων) για την εφαρμογή των προνοιών του περί ευημερίας των ζωών και του περί σκύλων νόμου.

Δυστυχώς στα οκτώ χρόνια που μεσολάβησαν, δεν αξιοποιήθηκε αυτή η πρόνοια του νόμου.

Εμείς πιστεύουμε ότι με τη δημιουργία πραγματικής “Αστυνομίας των ζώων” θα μπορεί επιτέλους η Αστυνομία να διαχειρίζεται τα ιδιαίτερα προβλήματα που ανακύπτουν από την πλημμελή φροντίδα και εκπαίδευση σκύλων, αλλά και να επεμβαίνουν έγκαιρα όταν προκύπτουν θέματα παραβίασης της ευημερίας των ζωών, για να αποτρέπονται τα χειροτέρα τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους.