Από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 47 ολόκληρα χρόνια που συζητούμε το κυπριακό. Οι 18χρονοι τότε είναι τώρα 65 χρονών. Αναφέρομαι ειδικά στους 18χρονους γιατί ήταν οι τελευταία μαθητές που έζησαν όλο τον αναβρασμό, τις μαθητικές διαδηλώσεις τη μια υπέρ του γρίβα και την άλλη υπέρ του μακαρίου. Είδαν τις εκρήξεις και επιθέσεις σε αστυνομικούς σταθμούς και ήταν νεοσύλλεκτοι όταν έγινε το πραξικόπημα.

Οι πολιτικοί στην Ευρώπη και στην Αμερική που έζησαν και γνώρισαν από κοντά την εισβολή επίσης δεν υπάρχουν πλέον.

Τα χρόνια περνούν, ο κόσμος που είχε αναμνήσεις και συναισθηματική σύνδεση με τη κατεχόμενη γη μας λιγοστεύει.  Παράλληλα η κατοχή εδραιώνεται και ακόμη χειρότερα χάνουμε το δίκαιο μας.

Τώρα πλέον δεν κάνουμε ενημερωτικές αποστολές, δεν έχουμε τα έντυπα που κάναμε διανομή σε διάφορες χώρες για να γνωρίσει ο κόσμος το πρόβλημα μας.

Τώρα πια δεν κάνουμε αγώνες να σταματήσει το χτίσιμο επαύλεων, ξενοδοχείων και διαμερισμάτων στη γη μας.

Τώρα πια δεν είναι πλέον τα κατεχόμενα αλλά η βόρεια Κύπρος.

Τώρα πια δεν λένε οι πολιτικοί “Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους” ούτε και φωνάζουμε “Έξω οι Έποικοι”

Αυτά έφεραν τα πολλά χρόνια μετά την εισβολή και θα έρθουν και χειρότερα όσο περνά ο καιρός.

Και τώρα είμαστε σε ένα κομβικό σημείο και πάλι. Θα πάμε σε μια άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, με ένα σκηνικό στημένο και ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο για μας.

Όπως ίσως μερικοί να γνωρίζετε είμαι ηλεκτρονικός μηχανικός, και ένα από τα πιο αγαπημένα μου θέματα που δίδασκα ήταν τα Λογικά Κυκλώματα, όπου για να λειτουργεί σωστά το ψηφιακό κύκλωμα που θα κατασκευάσεις, πρέπει στο στάδιο του σχεδιασμού, να λάβεις υπόψη σου, όλα όσα είναι πιθανόν να συμβούν.

Αυτό μαζί με την ανάλυση κινδύνου και τα Swots συνήθισα να τα εφαρμόζω σε πολλά επίπεδα.

Μάλιστα σε μια σύσκεψη αρχηγών ήμουν επίμονος με τις ερωτήσεις μου αυτού του τύπου που νομίζω εκνεύρισα και τον Πρόεδρο.

Σας προκαλώ να δοκιμάσετε να κάνετε μια τέτοιες αναλύσεις για την Άτυπη 5μερή και θα δείτε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ανησυχητικά.

Υπάρχουν κίνδυνοι; Η αδυναμία μας;

Οι οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με την Βρετανία και με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και ιδιαίτερα τη Γερμανία είναι τέτοιες, που δύσκολα μπορούμε να βασιστούμε στην ΕΕ για ευνοϊκές για μας αποφάσεις, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παράδειγμα η δυσκολία να πάρουν έστω και απλά μέτρα όταν τα Τουρκικά πλοία σεργιάνιζαν στην Ελληνική ΑΟΖ.

Τώρα μάλιστα που λόγω πανδημίας οι οικονομίες όλων των χωρών αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι εποχή για πειραματισμούς.

Ένα άλλο πρόβλημα που φοβίζει την ΕΕ είναι και το μεταναστευτικό. Πέρασαν πολλά χρόνια που ζουν οι Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία που συντηρούνται με πολλά δισεκατομμύριά από την ΕΕ. Τώρα μάλιστα πολλοί θεωρούν ότι δεν πρόκειται πλέον να φύγουν από την Τουρκία και η ΕΕ ψάχνει τρόπους να διοχετεύσει κατ’ ευθείαν σε αυτούς τα € 6δις που θα διαθέσει στην Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Στις 25 και 26 του Μαρτίου, θα συνέλθει του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μέσα στην ατζέντα του υπάρχει και το θέμα της ανατολικής μεσογείου.

Επομένως όταν θα μπορούμε να σχηματίσουμε μια άποψη των προθέσεων των ευρωπαίων εταίρων μας αλλά και τις δυνατότητες διεκδικήσεων της Τουρκίας πριν την 5μερή.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βελτιωθεί αυτό;

Νομίζω ο κόσμος στην Κύπρο δεν έχει αντιληφθεί τη μεγάλη ζημιά που πάθαμε στην Ευρώπη με την υπόθεση των διαβατηρίων.

Μας αφιέρωσε χρόνο για τα διαβατήρια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομιλία της, η Ευρωβουλή συζήτησε το θέμα των διαβατηρίων, γίναμε ταινία στο Neflix και όλοι έχουν σχηματίσει πολύ κακή άποψη για εμάς. Και όλα αυτά πριν βγει το βίντεο του Αλ Τζαζίρα με το οποίο γελοιοποιηθήκαμε ανά το παγκόσμιο.

Αυτό το αντιλαμβάνεται αμέσως όποιος δοκιμάσει να κερδίσει τη συμπαράσταση των ευρωπαίων που όποτε μιλάς μαζί τους για να εξασφαλίσεις υποστήριξη, θα βρουν κάποιο τρόπο να αναφέρουν τα διαβατήρια.

Η εξασφάλιση υποστήριξης από άλλα ευρωπαϊκά κόμματα είναι πολύ δύσκολη. Εμείς σαν Κίνημα Οικολόγων ήδη έχουμε κάνει επαφές με την ηγεσία των Ευρωπαίων Πρασίνων και η επικοινωνία είναι συνεχείς.

Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί χρειάζεται να βελτιωθεί η κατάσταση και πρέπει να γίνει ολοκληρωτικός επικοινωνιακός σχεδιασμός για να αλλάξει η εικόνα μας στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

Όσον αφορά την 5μερή, υπάρχει και εκεί ανάγκη προσεκτικού προγραμματισμού και αντιδράσεων.

Τι θα κάνουμε αν η Τουρκία συνεχίσει να επιμένει για λύση 2 κρατών? Ποια θα είναι η συνέχεια μετά;

Πως θα αντιδράσουμε και τι θα γίνει αν είναι έτοιμοι να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών; Τι θα προτείνουμε εμείς;

Γι’ αυτό είπαμε πολλές φορές μέχρι τώρα ότι χρειάζεται να γίνει σοβαρή προετοιμασία για την 5μερή

Στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, υπάρχουν και διάφορες αναφορές όπως πχ την “Πολιτική Ισότητα” την οποία έφεραν και πάλι στο προσκήνιο δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την οποία πρέπει όλοι να καταλαβαίνουμε το ίδιο και τι εννοούμε όλοι εμείς με τον όρο.

Αυτές είναι μερικές σκέψεις και έγνοιες για την 5μερή η οποία αναμένεται να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά μπορεί να συμβεί και οτιδήποτε.

Εμείς σαν Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα είμαστε μαζί με τον Πρόεδρο στη Γενεύη με την ελπίδα ότι θα φύγουμε από εκεί με μια καλή προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών.

Για εμάς στο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, είναι σημαντικό να φτάσουμε σύντομα σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σας ευχαριστώ,

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Βουλευτής,

Πρόεδρος

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών