Οι ανακοινώσεις της Διοίκησης του Συνεργατισμού, που αναφέρονται σε “χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ)”, δικαίως δημιουργούν αγωνία σε χιλιάδες δανειολήπτες, που λόγω μείωσης των εισοδημάτων τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η διαχείριση δανείων ύψους 6,8 δις που περνά ουσιαστικά στο ισπανικό ίδρυμα Altamira, φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, αφού έπονται πωλήσεις δανείων σε hedge funds, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, στην οποία η Altamira συστηματικά δραστηριοποιήθηκε, αφήνοντας πίσω της κοινωνικά ερείπια.

Οι ευθύνες της απερχόμενης κυβέρνησης και της διοίκησης του -κρατικοποιημένου- Συνεργατισμού είναι απόλυτες. Θεωρούμε προκλητικό, η κυβέρνηση να προωθεί το σχέδιο της για το Συνεργατισμό, εκμεταλλευόμενη την ανοχή που δείχνουν τα κόμματα, αναλογιζόμενα το δημόσιο συμφέρον. Η αχίλλειος πτέρνα του Συνεργατισμού είναι η ανικανότητα και η ανυποληψία της διοίκησης.

Από τη μεριά μας προειδοποιούμε πως δεν παρέχουμε νομιμοποίηση σε αποφάσεις που θα δημιουργούν τετελεσμένα για την επόμενη κυβέρνηση. Για εμάς μοναδικός κοινωνικά δίκαιος, αποτελεσματικός και βιώσιμος τρόπος μείωσης των ΜΕΔ, είναι η δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης. Ενός φορέα που θα στοχεύει στην αναδιάρθρωση των δανείων προκειμένου να αποπληρωθεί μεν το σύνολο των υποχρεώσεων, χωρίς να οδηγηθούν δε σε αδιέξοδο οι δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.