Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας), χαιρετίζει τη δέσμευση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, των πιστώσεων που προνοούσε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023 για την έναρξη της διαδικασίας για παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή της έκτασης της Κρατικής Έκθεσης στην Έγκωμη.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός που ετοίμασε η απερχόμενη κυβέρνηση περιλαμβάνει την ανέγερση πολυόροφων οικιστικών μονάδων, ξενοδοχείου, πολυόροφων κτιρίων γραφείων και εκθέσεων, κέντρων αναψυχής και εστίασης και κεντρικού σταθμού λεωφορείων.

Επιπλέον στον ίδιο χώρο χωροθετείται και λίμνη κατακράτησης των όμβριων η οποία αρχικά σύμφωνα με την αρχική υδρολογική μελέτη είχε χωροθετηθεί εντός γειτονικού τεμαχίου που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή.

Η απερχόμενη κυβέρνηση προωθεί τους σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίηση και τσιμέντωμα της περιοχής της Κρατικής Έκθεσης χωρίς να ακολουθήσει τις διαδικασίες της δημόσιας διαβούλευσης. Οι πολίτες της Έγκωμης ζητούν να έχουν λόγο για την ανάπτυξη ενός μεγάλου κρατικού τεμαχίου στην περιοχή τους.

Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας) προτείνει να αναπτυχθεί ο χώρος της Κρατικής Έκθεσης στην Έγκωμη σε ένα μεγάλο αστικό δάσος, κατά το πρότυπο του Δάσους Αθαλάσσας.  Καλούμε τις αρμόδιες αρχές-κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση- να αλλάξουν τακτική και να ακούσουν και τη φωνή των πολιτών. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε την οργάνωση τοπικού δημοψηφίσματος.

Αύριο Κυριακή 11 Δεκεμβρίου η Πρωτοβουλία για μια Ανθρώπινη Έγκωμη οργανώνει μια πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας (από τις 10.00 μέχρι τις 13.30) ζωγραφίζοντας το μέλλον της Κρατικής Έκθεσης.

Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας) στηρίζει τη δράση της Πρωτοβουλίας για μια Ανθρώπινη Έγκωμη με την παρουσία ομάδας στελεχών μαζί με τον Γ. Περδίκη (γραμματέα επαρχιακής επιτροπής).