Σε ομόφωνη δήλωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ για το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσίου, ζητώντας άμεση αντιστροφή της πορείας και των πράξεων που έλαβαν χώρα από τις κατοχικές αρχές και την Τουρκία στο Βαρώσι από τον Οκτώβριο του 2020. Στη δήλωση αναφέρεται ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εποικισμού του Βαρωσίου πέραν των νόμιμων κατοίκων του είναι απαράδεκτη και αντιβαίνουσα προηγούμενων ψηφισμάτων  και δηλώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος Α’ Νίκος Παυλίδης αναφέρει τα εξής: “Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για το άνοιγμα του Βαρωσίου και εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την θετική εξέλιξη καταδίκης του γεγονότος στην προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ευελπιστούμε, ότι η ίδια ξεκάθαρη καταδίκη θα υιοθετηθεί και σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τέτοια εξέλιξη, θα αποτελούσε διπλωματικό όπλο για την πλευρά μας.

Ως σώμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν έλαβε ποτέ, μέχρι σήμερα, μέτρα εφαρμογής της σειράς ψηφισμάτων και δηλώσεων του σε σχέση με τις πράξεις της Τουρκίας στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 που ειδικά αφορούν το Βαρώσι. Θεωρούμε ότι είναι μείζονος σημασίας, οι μεγάλες δυνάμεις που συναποτελούν το Συμβούλιο Ασφαλείας, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να προχωρήσουν από τα λόγια στις πράξεις, και να ασκήσουν κατάλληλες πιέσεις προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, που περιλαμβάνει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.