Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την είδηση της έκδοσης διατάγματος από το δικαστήριο για  αναστολή των εργασιών για την εγκατάσταση ασφαλτικού εργοστασίου στο Μιτσερό / Κάτω Μονή.

Το αξιοσημείωτο στην απόφαση του δικαστηρίου είναι ότι για ακόμα μια φορά (μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου – Φεβρουάριος 2021 για τα ασφαλτικά στο Δάλι) αναγνωρίζεται ότι η προστασία της ποιότητας ζωής και της υγείας των κατοίκων είναι σημαντικότερη από την πιθανή πρόκληση οικονομικού κόστους. Μια βασική θέση των Οικολόγων που βάζει την υγεία και το περιβάλλον πάνω από τις οικονομικές ανάγκες ή σκοπιμότητες φαίνεται να γίνεται επίσημα αποδεκτή από το Δικαστήριο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, βρέθηκε από την αρχή στη πρώτη γραμμή του αγώνα για αποτροπή  αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Η αναστολή των εργασιών ανέγερσης του ασφαλτικού αποδεικνύει πως όσο υπάρχουν πολίτες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους στην υγεία και στο περιβάλλον υπάρχει και  ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Παράλληλα, ενημερωθήκαμε για παραβίαση του διατάγματος σχετικά με το ασφαλτικό εργοστάσιο στο Γέρι το οποίο λειτουργεί παράτυπα αγνοώντας το διάταγμα αναστολής της λειτουργίας του.

Καλούμε τις Αρχές και τους αρμόδιους φορείς να επέμβουν και να εφαρμόσουν άμεσα τη δικαστική απόφαση. Οι καταγγελίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.  Ως πότε οι κάτοικοι της περιοχής θα υποφέρουν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα; Για πόσα χρόνια ακόμα θα ζουν σε ένα περιβάλλον όπου ο καθαρός αέρας θεωρείται πολυτέλεια;

Η παρανομία δεν πρέπει να επιβραβεύεται ούτε να συνεχίζεται.