Την προηγούμενη εβδομάδα, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Πάφου, κ. Φαίδωνος, έλαβε την απόφαση να τιμήσει, με το «Χρυσό Κλειδί της Πόλης», τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη για την προσφορά του στην πόλη. Ως Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου, του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε τη διαφωνία μας με την συγκεκριμένη απόφαση και ζητούμε όπως ανακληθεί.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, παρά τον συμβολικό της χαρακτήρα, βασίζεται σε λάθος αντίληψη για τις θεσμικές σχέσεις του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπέμπει παραπλανητικά μηνύματα αναφορικά με το τι πραγματικά αφήνει πίσω του ο κ. Αναστασιάδης, αποχωρώντας μετά από δέκα χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου. Το γεγονός, μάλιστα, ότι αυτή η ενέργεια προγραμματίζεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, επιβεβαιώνει τα ευτελή πολιτικά της κίνητρα.

Η φιλοσοφία των αξιωματούχων ευεργετών στην οποία βασίζεται η εν λόγω ιδέα τίμησης του ΠτΔ, είναι μια αμιγώς υποτελής αντίληψη, η οποία απαλλάσσει την εκάστοτε εκτελεστική ηγεσία, από την θεσμική υποχρέωση έναντι του Δήμου και της Επαρχίας της Πάφου να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια υλοποίησης υποδομών, κατανέμοντας την προσοχή και τους πόρους της, ισομερώς και δίκαια σε όλο το φάσμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, είναι αδύνατον να παραβλεφθεί η διάσταση της πραγματικής συνεισφοράς του κ. Αναστασιάδη στον τόπο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Αν μπορεί να αναγνωριστεί κάτι στον ΠτΔ, είναι η διατήρησή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από όλα αυτά που έχουν εκθέσει τον ίδιο και τη χώρα διεθνώς. Μετά από τα διεθνή μέσα και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα οποία φιγουράρει το όνομα του κ. Αναστασιάδη, για τον συσχετισμό του με τα Pandora Papers και φοροφυγά Ρώσο Ολιγάρχη, μετά από τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τα Πορίσματα Νικολάτου και Καλογήρου και τη διαδικασία παράβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τα χιλιάδες έκνομα χρυσά διαβατήρια που μοίραζε με το Υπουργικό Συμβούλιο και μας έχει εκθέσει διεθνώς, μετά από την επιβεβαίωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους πελατειακούς διορισμούς ημετέρων που έκανε παράνομα στη Δημόσια Υπηρεσία, ο κ. Αναστασιάδης παραμένει στη θέση του.

Επιπλέον, στον τομέα του περιβάλλοντος η Επαρχία μας μετράει ακόμα τις πληγές της παρούσας κυβέρνησης με ουσιαστικότερο το θέμα του Ακάμα, το οποίο καρκινοβατεί. Δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση να σωθεί το τελευταίο καταφύγιο βιοποικιλότητας του νησιού, που έμεινε αλώβητο από την άμετρη ανάπτυξη που προωθείται. Τα λατομεία της Ανδρολύκου, οι μεμονωμένες κατοικίες κι οι εξειδικευμένες αναπτύξεις, παρά την αρνητική γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής, παραμένουν ακόμα στα συρτάρια του Υπουργείου Εσωτερικών.

Καλούμε λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, να προστατεύσει τον θεσμό του Δήμου Πάφου από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, να λάβει υπόψιν τον πραγματικό αντίκτυπο της σημερινής προεδρίας τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό και να αφήσει τον Δήμο Πάφου εκτός του προεκλογικού παιχνιδιού..