Ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών έχουμε στηρίξει το αίτημα της οικογένειας του Θανάση Νικολάου για διορισμό ανεξάρτητων ανακριτών για διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας του Θανάση Νικολάου, αφού κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να εμπιστευτεί πλέον την Νομική Υπηρεσία.

Ζητούμε ενίσχυση της ανακριτικής ομάδας και από άλλους ανεξάρτητους ανακριτές ώστε να διεκπεραιώσει με επιτυχία το έργο της στο πιο σύντομο χρόνο. Δεκαεννέα χρόνια είναι αρκετά.

Επειδή ο διορισμός έγινε εσπευσμένα -για ευνόητους λόγους- και εκκρεμεί ακόμα ο καθορισμός των όρων εντολής, καταθέτουμε εισήγηση η ανακριτική ομάδα να ασχοληθεί επιστάμενα και αποκλειστικά μόνο με το θέμα του εντοπισμού και της ποινικής δίωξης των αυτουργών αλλά και των συνεργών των δολοφόνων.

Επίσης ζητάμε την ποινική δίωξη όσων σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Μάτσα- Αλεξόπουλου έχουν ολιγωρήσει ή παρέλειψαν να κάνουν το καθήκον τους.

Παράλληλα καταθέτουμε εισήγηση για διορισμό ερευνητικής επιτροπής για τον εντοπισμό των λόγων και των υπευθύνων της θεσμικής αστοχίας.

Η ανάθεση όλων των παραπάνω σοβαρών πτυχών σε μια διμελή ανακριτική επιτροπή είναι συνταγή αποτυχίας. Καλούμε τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις αποφάσεις τους να οδηγήσουν στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης της δολοφονίας του Θανάση Νικολάου.