Η 14η Σεπτεμβρίου ορίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων με ομόφωνη απόφαση μετά από πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων ως επίσημη ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, η οποία κορυφώθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης και τον αφανισμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων κατοίκων της.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, τιμούμε τη θυσία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και τα θύματα της καταστροφής της Σμύρνης. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Ο Ελληνισμός καλείται να αναλογιστεί τα ιστορικά διδάγματα από την Μικρασιατική καταστροφή.

Οφείλουμε με την ευκαιρία αυτής της θλιβερής επετείου να αναλογιστούμε το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο Εθνικός Διχασμός, η ανικανότητα, ο μαξιμαλισμός και η ανευθυνότητα της πολιτικής ηγεσίας αλλά και η αναλγησία των μεγάλων δυνάμεων.

Παράλληλα οφείλουμε να θυμηθούμε ότι το Τουρκικό κράτος από την ίδρυση του ακολουθεί την αιμοσταγή πολιτική του Εθνικού ξεκαθαρίσματος (ethnic cleansing). Η Σμύρνη – μια πόλη με έντονο πολυεθνικό χαρακτήρα όπου ζούσαν μαζί Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, Αρμένιοι και Λεβαντίνοι- δεν μπορούσε να επιβιώσει στο Κεμαλικό όραμα για ένα μονοεθνικό τουρκικό κράτος.

Ο εθνικός διαχωρισμός και η εθνική “καθαρότητα” καθορίζουν δυστυχώς και σήμερα την στάση των Τούρκων στο Κυπριακό όπου προωθούν την δημιουργία δύο καθαρόαιμων εθνικών οντοτήτων.

Στην Κύπρο που βιώνουμε ακόμη τα αποτελέσματα της Τουρκικής εισβολής, ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Άλλωστε η Κύπρος αποτέλεσε την δεύτερη πατρίδα για πολλούς Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Είναι λοιπόν υποχρέωση μας, όχι μόνο έναντι των νεκρών, αλλά κυρίως έναντι των νέων ανθρώπων και μελλοντικών πολιτών αυτής της χώρας, να τιμήσουμε ιδιαίτερα την 14η Σεπτεμβρίου.