Η Ελεγκτική Υπηρεσία σε έκθεσή της για τα ψηλά κτήρια, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναφορικά με χαριστικές παράνομες παρεκκλίσεις για  κτήριο  στη Λεμεσό και για πολιτική κάλυψη από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η έκθεση έρχεται μετά από καταγγελία του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη, προς την Ελεγκτική Υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2017, όπου ζητούσε όπως ελεγχθεί  ο φάκελος της εν λόγω κατασκευής, μετά από την προκλητική τελετή εγκαινίων από τον ίδιο των πρόεδρο Αναστασιάδη πριν ακόμα αδειοδοτηθεί η οικοδομή.

Η έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, όπου εταιρεία υπέβαλε αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας το 2011 και η οποία αφορούσε ανέγερση κτηρίου 12 ορόφων, ενώ στη συνέχεια – το 2017 – η αίτηση αλλάζει και αφορά πλέον ανέγερση κτηρίου 29 ορόφων.

Όπως τονίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία «Eγείρονται ερωτηματικά (α) για το θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο στηρίχτηκε η Πολεοδομική Αρχή, για αποδοχή της χωροθέτησης ψηλού κτηρίου 29 ορόφων, εκτός των καθορισμένων περιοχών που προβλέπονται στο ΤΣΛ όπου επιτρέπεται η χωροθέτηση κτηρίων μέχρι 13 ορόφους και (β) για τον τρόπο διασφάλισης της αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος, εφόσον δεν ζητήθηκε η ανάλογη υποβολή προκαταρκτικής περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία προνοείται στην περίπτωση ψηλών κτηρίων εντός των καθορισμένων από το ΤΣΛ περιοχών».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, για πολλοστή φορά ζητούμε από την Κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική για τα ψηλά κτήρια. Να σταματήσει την πολιτική της ανεξέλεγκτης παροχής ορόφων και τετραγωνικών μέτρων σε επενδυτές. Να προχωρήσει σε ένα γενικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη χωροθέτηση των ψηλών κτηρίων.