Σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η Κυβέρνηση, με τους πολίτες να αναμένουν μέτρα για άμεση άμβλυνση της οικονομίας. Αντί αυτού όμως, ακούσαμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πελεκάνο να αναφέρει πως θα πραγματοποιηθούν «αλλεπάλληλες συσκέψεις και συζητήσεις» για να εξεταστούν τα επιπρόσθετα μέτρα. Μέτρα τα οποία θα γνωστοποιηθούν στους πολίτες μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή 27 Μαΐου, σε μια εβδομάδα δηλαδή.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, υπενθυμίζουμε την Κυβέρνηση πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με τις επιπτώσεις του να είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή. Τώρα, τρείς σχεδόν μήνες μετά την αρχή του πολέμου, η Κυβέρνηση παρουσιάζεται ξανά απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας, έφερε.

Ο κόσμος υποφέρει και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης από μέρους της κυβέρνησης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επαναφέρουμε το αίτημά μας να ανασταλεί άμεσα το ΦΠΑ από τα τρόφιμα, ενώ προτείνουμε όπως το κράτος να αναπτύξει άμεσα στρατηγικές και να εφαρμόσει δράσεις σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  • Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Αλλαγές σε πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μείωση των εξόδων των νοικοκυριών
  • Ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού για σωστή ενεργειακή συμπεριφορά των ενοίκων
  • Αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης και βοηθημάτων σε οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι παρόλη τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δυστυχώς πληρώνουμε ακριβά τα λάθη και τις παραλείψεις και αυτής της διακυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική. Εδώ και δεκαετίες καταθέτουμε με συνέπεια προτάσεις για την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου ανάπτυξης, Μπορούσαμε να είχαμε πολύ μεγαλύτερη απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες τόσο με την εφαρμογή των σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας  που αφορούν τις αξιόπιστες δημόσιες μεταφορές όσο και την υλοποίηση σχεδίων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των κατοικιών με ιδιαίτερη φροντίδα στα χαμηλά αμειβόμενα νοικοκυριά. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα τάχιστα να εφαρμόσει σχέδια που να οδηγούν σε αποφασιστική αλλαγή του ενεργοβόρου μοντέλου ενεργειακής πολιτικής.