Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Μια μέρα ορόσημο για την εξάλειψη κάθε μορφής ρατσισμού που μαστίζει ακόμα την κοινωνία μας ανά το παγκόσμια εν έτη 2023.

Σε δηλώσεις της η κα. Αλεξία Σακαδάκη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρει πως: «Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και δυστυχώς παραμένει επίκαιρο. Αγγίζει τον καθένα και την καθεμιά από εμάς με προεκτάσεις που μπορούν να αποβούν ανεξέλεγκτες, αν δεν λαμβάνονται μέτρα πάταξης του φαινομένου. Στην Κύπρο, παρουσιάζεται αρκετά έντονα τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της κακής κρατικής διαχείρισης στα θέματα του μεταναστευτικού, της παιδείας και των εργασιακών σχέσεων. Οι αρχές της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, πρέπει να είναι στο επίκεντρο οποιασδήποτε πολιτικής σχετίζεται με τους πιο πάνω πυλώνες, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το σύνολο της κοινωνίας.

Σε μια κοινωνία όπου υπάρχει ρατσισμός, προκύπτουν προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλοι οι πολίτες, ενώ οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής επιδεινώνονται. Ιδιαίτερα προβληματίζει το γεγονός πως σε εποχές κρίσης παρατηρούμε τα φαινόμενα του εθνικισμού και της ξενοφοβίας να αναβιώνουν τόσο στην Ευρώπη όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αυτό δυστυχώς θα συνεχιστεί, όσο δίνεται βήμα και εξουσία σε ρατσιστικά και φασιστικά κινήματα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διαχρονικά τασσόμαστε ενάντια στο φαινόμενο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και θεωρούμε ότι πρωτίστως ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να αντισταθεί στο νοσηρό και επικίνδυνο αυτό φαινόμενο».

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνασπιστούν γύρω από μια κοινή απόφαση, ώστε να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η ξενοφοβία πριν να είναι πολύ αργά. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούμε να γίνονται επιθέσεις βίας και μίσους σε άτομα λόγω φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ο.κ.