Όταν τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε η αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου (γνωστή ως μικρή επιταγή), το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχε καλέσει την Κυβέρνηση, στη βάση της ίδια λογικής, να εφαρμόσει την πρόταση που είχαμε καταθέσει ( 18 Μάϊου 2018) για να καθιερωθεί και ο εθνικός κατώτατος μισθός. Υπενθυμίζεται ότι εμείς- με σεβασμό στο Σύνταγμα και στις αρχές τριμερούς συνεργασίας- δεν καθορίζουμε μέσα από την δική μας πρόταση νόμου το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η αρμόδια υπουργός εργασίας κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε – για άλλη μια φορά- την πρόθεση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει την πάγια και διαχρονική θέση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για εφαρμογή του κατώτατου μισθού, παρόλη την καθυστέρηση.

Η καθυστέρηση είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η προβολή του επιχειρήματος για περαιτέρω μείωση της ανεργίας (λέει η υπουργός μέχρι το 5%) είναι εντελώς αβάσιμη. Διερωτόμαστε άραγε αν άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει το θεσμό του εθνικού κατώτατου μισθού έχουν ανεργία κάτω του 5%; Μήπως αν η ανεργία για τον οποιοδήποτε λόγο μετά την καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού ανέλθει (έστω και εποχιακά) πέραν του 5% τότε θα αναστέλλεται ο θεσμός ; Αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση; Ένα θεσμό που θα είναι on-off (θα ισχύει περιοδικά);

Γι αυτό θεωρούμε ότι η εξαγγελία από μόνη της δεν αποτελεί λύση, καθώς χρειάζεται η πλήρης εφαρμογή της, δηλαδή ο καθορισμός του κατώτατου μισθού που δεν θα επιτρέπει σε εργοδότη να πληρώνει αυθαίρετα και όσα θέλει τους υπαλλήλους του. Η εξέλιξη αυτή θα τερματίσει την σημερινή εκμετάλλευση που υφίστανται πολλοί εργοδοτούμενοι διαφόρων επαγγελμάτων, οι μισθοί των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξευτελιστικά χαμηλοί.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ως πρωτεργάτης στην προσπάθεια κατοχύρωσης τόσο για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου και κατώτατου μισθού, εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου η πρακτική εφαρμογή των εξαγγελιών να μετουσιωθεί σε πράξη, χωρίς εκπτώσεις και παραθυράκια.

Ευθύνες έχει βεβαίως και η Βουλή, ενώπιον της οποίας εκκρεμεί η πρόταση νόμου των Οικολόγων. Έχει υποχρέωση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας με την πρώτη της συνεδρίαση να προωθήσει την ψήφιση της πρότασης νόμου του Κινήματος Οικολόγων για επί της αρχής υιοθέτησης του θεσμού του εθνικού κατώτατου μισθού.