Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τους κατοίκους της Ίνειας και την τοπική αρχή να κάνουν δεύτερες, σοφότερες σκέψεις σχετικά με την προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Λάρα την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, με αίτημα την άρση των περιοριστικών μέτρων για την προστασία των χελωνών. Σε καμία περίπτωση προφανώς δεν θέλουν και οι ίδιοι να χαρακτηρίζονται ως εχθροί του περιβάλλοντος.

Οι κάτοικοι της ´Ινειας μπορεί να αισθάνονται αποξενωμένοι και αδικημένοι, όχι βεβαίως γιατί δεν δίνεται η παραλία ωοτοκίας χελωνών στον κόλπο της Λάρας προς εκμετάλλευση, αλλά ως συνέπεια της ελλειμματικής κυβερνητικής πολιτικής για τις απομακρυσμένες περιοχές.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την εισήγησή των Οικολόγων να κλείσουν οι παραλιακές προσβάσεις και να δημιουργηθούν μόνο είσοδοι για το κοινό στο δασικό πάρκο Ακάμα που να διέρχονται μέσα από τις κοινότητες Αρόδες, Νέο Χωριό και Ίνεια ούτως ώστε να επωφελούνται από τους χιλιάδες επισκέπτες οι επηρεαζόμενες κοινότητες. Δεν αποδέχθηκε επίσης την πρόταση μας να δημιουργηθεί σώμα προφυλακών από τους κατοίκους της περιοχής κοκ.

Με άλλα λόγια υπάρχουν τρόποι να ενισχυθούν οικονομικά οι κοινότητες χωρίς να ενοχληθεί το πρόγραμμα προστασίας των χελωνών.

Ως εκ τούτου, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τους κατοίκους της Ίνειας αντί να διεκδικούν την καταστροφή ενός από τους πλουσιότερους σε ομορφιά οικότοπους που έχει η περιοχή τους, να αναζητήσουν την λύση στο πρόβλημα της αποξένωσης της περιοχής από τους κυβερνώντες. Αν υπάρξει στήριξη, ο κόλπος της Λάρας θα είναι ένας ακόμα λόγος για τους τουρίστες να επισκεφθούν την περιοχή και τα χωριά τους. Αν ο χώρος καταστραφεί και γεμίσει ομπρέλες και κρεβατάκια και γίνει όπως οι εκατοντάδες παραλίες της Κύπρου, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και για την ίδια την οικονομία των κοινοτήτων.