Η Άγκυρα ενισχύοντας τους εδώ εγκαθέτους της απέστειλε και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίντ Γκιουλ για να συμμετέχει στην πρώτη επίσκεψη των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων στα Βαρώσια,  ο οποίος προέβη σε προκλητικές δηλώσεις , λέγοντας πως «Η απόφαση της κυβέρνησης της ΤΔΒΚ για το ζήτημα του Βαρωσιού είναι ορθή. Την υποστηρίζουμε διότι το Βαρώσι είναι περιοχή της ΤΔΒΚ” είπε ο Τούρκος Υπουργός κατά την παράνομη επίσκεψη του. 

Η οργανωμένη επίσκεψη δημοσιογράφων αποτελεί συνέχεια της πρόκλησης που συνιστά η καταγραφή που επιχειρείται από το ψευδοκράτος με πρόσχημα την εξεύρεση μίας λύσης που δήθεν θα διαφυλάξει τα περιουσιακά δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτήτων.

Ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων κ.  Κουντρέτ Οζερσάι και ο ψευδοπρωθυπουργός κ. Ερσίν Τατάρ με την στήριξη της Τουρκίας προβαίνουν σε μία ακόμη πρόκληση σε βάρος του κυπριακού λαού και κυρίως των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου .

Οι εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου τρέχουν με σκοπό τον εποικισμό της.

Ως κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητάμε από την κυβέρνηση να αντιδράσει δυναμικά στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας οι οποίες ακολουθούνται πιστά από το ψευδοκράτος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να θίξει τις προκλήσεις αυτές στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λούτ την Κυριακή. Δεν γίνεται να συνεχίζονται οι διαδικασίες για συζήτηση του κυπριακού την ίδια ώρα που η Τουρκία δημιουργεί νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο.