Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά παίρνουμε καταγγελίες για εγκατάλειψη κατοικίδιών ζώων, ιδιαίτερα τώρα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι απαράδεκτο και παράνομο τα κατοικίδια ζώα να εγκαταλείπονται λόγω διακοπών, και να αφήνονται κλειδωμένα σε σπίτια, βεράντες και ταράτσες σπιτιών.

Η υιοθεσία ενός ζώου συνεπάγεται από ηθικές αλλά και νομικές ευθύνες για τη διαβίωση, τη διατροφή και την ευημερία του. Ο Νόμος μάλιστα, προνοεί ποινική δίωξη και χρηματικό πρόστιμο.

Δεν αρκεί φυσικά από μόνη της η νομοθεσία. Το σημαντικό κομμάτι είναι να  συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι τα κατοικίδια ζώα δεν είναι μπουλουκάκια ή ένα είδος εποχιακού δώρου, το οποίο μπορείς απλά να εγκαταλείπεις ή να ξεφορτώνεσαι.

Αν κάποιος δεν μπορεί να πάρει το κατοικίδιο μαζί του κάπου, υπάρχει η δυνατότητα είτε να το αφήσει σε ειδικά ξενοδοχεία ή να το αφήσει σε κάποιο φίλο που θα μπορεί να περιποιηθεί το ζώο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην εγκαταλείπει τα αγαπημένα του ζώα και να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές για περιστατικά εγκατάλειψης.

Επίσης περιμένουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να εντείνουν τις εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών και να εφαρμόσουν την νομοθεσία.

Ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων και τα γεμάτα καταφύγια είναι απόδειξη ότι χρειάζεται άμεσα μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα αδέσποτα ζώα η οποία σε συνεργασία με ενεργούς πολίτες και ΜΚΟ, όπως και σε άλλες χώρες, θα μειώσει δραματικά τους αριθμούς των αδέσποτων.

Οι ευχές μας για καλές διακοπές είναι για όλους!