Η απόφαση για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 5% για την πρώτη κατοικία δεν λήφθηκε ομόφωνα όπως επιμένει να διατυμπανίζει ο υπουργός Οικονομικών, γι’ αυτό ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μια φορά ότι το Νοέμβριο του 2016 η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ψηφίστηκε από τη Βουλή δεν υπερψηφίστηκε και από τους Οικολόγους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταψηφίσαμε την εν λόγω πρόταση του κ. Αβέρωφ γιατί από τότε ήταν ξεκάθαρο σε εμάς ότι ήταν λάθος να τυγχάνουν έκπτωσης ΦΠΑ όλα τα νοικοκυριά, ασχέτως κοινωνικοοικονομικών κριτήριων. Για του λόγου το αληθές, εάν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά της συνεδρίασης ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2016 θα διαπιστώσει ότι οι ψήφοι ήταν 47 υπέρ και 4 κατά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε μαζί με άλλα τρία κόμματα τροπολογία την οποία θα καταθέσουμε και θα αφορά το εμβαδόν της κατοικίας για πρώτη κατοικία για κοινωνικούς σκοπούς να αφορά τα πρώτα 180 τ.μ. με μέγιστο ποσοστό εμβαδού τα 235 τ.μ. σε συνδυασμό με τη μέγιστη συνολική αγοραία αξία της πρώτης κατοικίας.

Θεωρούμε ότι με αυτές τις αλλαγές θα λυθεί άμεσα το όλο πρόβλημα και δεν θα μείνουν ξεκρέμαστα τα νέα νοικοκυριά που έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για απόκτηση πρώτης κατοικίας και δεν θα κόψουμε τα φτερά όσων δεν κατάφεραν ακόμη να υλοποιήσουν το όνειρο τους για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Ελπίζουμε ότι η Εκτελεστική Εξουσία δεν θα αναπέμψει τον νόμο όπως θα διαμορφωθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων και θα αποφευχθεί η οποία περαιτέρω αναστάτωση της οικοδομικής βιομηχανίας και της οικονομίας του τόπου.