*Δηλώσεις κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε τα εξής: «Μετά και την χθεσινή προκλητική φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν και τις απαράδεκτες εξαγγελίες του των τελευταίων ημερών, διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι απώτερος σκοπός του είναι η τουρκοποίηση της πόλης της Αμμοχώστου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε τις ενέργειες της Τουρκίας αλλά και την μονομερή κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί το Βαρώσι ανήμερα της Τουρκικής Εισβολής και να κάνει τις διακηρύξεις που έκανε. Το όποιο άνοιγμα της Αμμοχώστου πρέπει να γίνει στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, και με εφαρμογή των σχετικών προνοιών της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου του 1979. Σημειώνουμε δε την στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου στην άποψη αυτή, με την υπερψήφιση ψηφίσματος για την Αμμόχωστο στις 26 Νοεμβρίου 2020.

Όσον αφορά την δημόσια συζήτηση που γίνεται, για το θέμα καταχώρησης από πλευράς Ελληνοκυπρίων αιτημάτων ενώπιον της Επιτροπής Περιουσιών της Τουρκίας που εδρεύει στα κατεχόμενα, θεωρούμε βασικό ανθρώπινο δικαίωμα τη διεκδίκηση της αναγνώρισης του δικαιώματος στην ιδιοκτησία από τον οποιονδήποτε. Ακούγονται απόψεις ότι οι μονομερείς αιτήσεις ενώπιον της επιτροπής αυτής, και του ΕΔΑΔ κατ’ επέκταση, μπορεί να δημιουργούν δεδομένα που θα επηρεάσουν την συνολική επίλυση της πτυχής του περιουσιακού. Αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη ενστερνίζεται αυτό το επιχείρημα, ας εισάξει διαδικασίες στήριξης των προσφύγων μέσω εναλλακτικών μηχανισμών ή ας στηρίξει ουσιαστικά τις υποθέσεις που διαχειρίζεται το ΕΔΑΔ για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν θεωρούμε εμείς κανένα προδότη επειδή προσπάθησε να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα που είναι στην διάθεσή του για να διεκδικήσει την περιουσία του. Καταδικάζουμε όμως ξεκάθαρα την μονομερή κίνηση Ερντογάν, ως ξεκάθαρη προσπάθεια εργαλειοποίησης των Βαρωσιωτών, με τελικό στόχο την  περαιτέρω εκμετάλλευση και ενσωμάτωση των Βαρωσίων στο ψευδοκράτος.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στις προτάσεις για μονομερές κλείσιμο των οδοφραγμάτων, αλλά και στην παρεμπόδιση Τουρκοκυπρίων από το να αποκτούν κυπριακά διαβατήρια και ταυτότητες, που κατατέθηκαν στο περασμένο Εθνικό Συμβούλιο από κάποιους πολιτικούς Αρχηγούς.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως η κυπριακή πλευρά πρέπει να εντείνει της προσπάθειες τις για επίτευξη συναίνεσης στο Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρχει διεκδίκηση επί κοινής γραμμής για ουσιαστική επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών. Χαιρετίζουμε την απόφαση Τουρκοκύπριων πολιτικών του CTP και του TDP να αρνηθούν να παραστούν στην συνεδρίαση της ψευδοβουλής για να ακούσουν το διάγγελμα του Ταγίπ Ερντογάν στις 19 Ιουλίου. Επιπλέον, πρέπει να σταθούμε αρωγοί στους Τουρκοκύπριους πολιτικούς και δημοσιογράφους που υπόκεινται σε δίωξη από το καθεστώς Ερντογάν, γιατί έχουν το θάρρος της γνώμης τους και τολμούν να μιλούν ανοικτά εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν και του Τουρκικού Κράτους. Ως Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των πολιτών μας, είτε είναι Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι.

Διαχρονικά παλεύουμε για να επιστραφεί η πόλη της Αμμοχώστου στους κατοίκους της και να δουλέψουμε όλοι μαζί για την ανοικοδόμηση της ως μια πόλη πρότυπο, ως την πρώτη εξολοκλήρου πράσινη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως σε όλο τον κόσμο. Οραματιζόμαστε μια Πράσινη, Οικοφιλική Αμμόχωστο. Τονίζουμε ότι οι όποιες προτάσεις θα προωθηθούν για υλοποίηση θα πρέπει να έχουν τη ρητή συγκατάθεση των νόμιμων ιδιοκτητών των υποστατικών. Μια πόλη που θα παρέχει όλες τις σύγχρονες υποδομές και ανέσεις στους κατοίκους της, ενώ θα είναι τουλάχιστο ενεργειακά ουδέτερη και θα οικοδομηθεί στην βάση καινοτόμων, αειφόρων και περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών».