Το καλοκαίρι είναι για όλους μας ακόμα και για τους τετράποδους φίλους μας . Έχουν και αυτά το δικαίωμα να περνούν ευχάριστες στιγμές μαζί μας ακόμα και στην θάλασσα.

  1. Παραλίες αποκλειστικά για σκύλους

Μετά από εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχει τροποποιηθεί ο περί παραλιών νόμος (2005) και δημιουργήθηκαν 5 παραλίες αποκλειστικά για το λούσιμο σκύλων όπου επιτρέπεται η παρουσία και το λούσιμο σκύλων χωρίς περιορισμό.

Οι 5 παράλιες για σκύλους είναι:

  • Πύργος

Η παραλία στην τοποθεσία Στερατζιά στον Κάτω Πύργο Τυλληρίας, είναι εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου, της Επαρχίας Λευκωσίας.

  • Λάρνακα

Η παραλία Κασιάνες (Spyros Beach) νότια του αεροδρομίου Λάρνακας, είναι εντός των δημοτικών ορίων Λάρνακας.

  • Πάφος

Η παραλία στην περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια στο Νέο Χωριό Πάφου. Είναι εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωριού, της Επαρχίας Πάφου.

Βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, Αχέλεια: Βοτσαλωτή παραλία, και όχι και  τόσο φιλική για ανθρώπους. Είναι όμως ιδανική, για να παίξει και να τρέξει ελεύθερα ο σκύλος σας.

  • Λεμεσός

Η παραλία , στην τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α. στο Μοναγρούλλι, της Επαρχίας Λεμεσού.

Η παραλία στην τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου, της Επαρχίας Λεμεσού.

  • Αμμόχωστος

Η παραλία Γλυκύ Νερό Α΄ στο Παραλίμνι (πλησίον Κάππαρη). Είναι εντός των ορίων του Δήμου Παραλιμνίου

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

  1. Παραλίες όπου επιτρέπεται η παρουσία σκύλων υπό προϋποθέσεις

Μετά από εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων έχει τροποποιηθεί ο περί παραλιών νόμος (2019) και έχει καταργηθεί η καθολική απαγόρευση της παρουσίας σκύλων σε παραλίες. Η απαγόρευση ισχύει πλέον μόνο για τις παραλίες της περιοχής προστασίας της Φύσης (Νατούρα 2000) και για τις παραλίες που καθορίζονται ως «περιοχές αποκλειστικά για λουόμενους» για την καλοκαιρινή περίοδο μεταξύ των ωρών 6.00-20.30. Οι περιοχές αυτές πρέπει να καθορίζονται επί τόπου με πινακίδα πάνω στην παραλία και με σημαντήρες στην θάλασσα (οργανωμένες παραλίες).

Για ακριβείς πληροφορίες για τις περιοχές αυτές πατήστε εδώ

Κανόνες στις παραλίες σκύλων:

  • Οι ιδιοκτήτες ή συνοδοί να φέρουν πάντοτε μαζί τους την άδεια κατοχής και τα βιβλιάρια υγείας των σκύλων τους.
  • Οι σκύλοι όταν δεν είναι μέσα στη θάλασσα θα είναι δεμένοι με λουρί
  • Οι ιδιοκτήτες των σκύλων έχουν υποχρέωση για την καθαριότητα των σκύλων τους (συλλογή και απομάκρυνση ακαθαρσιών)