Δηλώσεις Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου του Κινήματος

Λίγες ημέρες πριν τη διάσκεψη της Γενεύης παραμένει ακόμα ανοικτό το θέμα της σύνθεσης της.

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικές οι χθεσινές τοποθετήσεις του κ. Ακιντζί, με τις οποίες θέτει εκτός διάσκεψης την Κίνα, λέγοντας μάλιστα ότι όποιος πλην των 5 παραστεί θα είναι απλός παρατηρητής.

Για εμάς είναι απαράδεκτη αυτή η τοποθέτηση. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το συντομότερο ότι τα Η.Ε. θα καλέσουν τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτή είναι η μόνη αποδεκτή σύνθεση της διάσκεψης.

Απομένει να ξεκαθαριστεί ότι θα συζητηθεί μόνο ένα θέμα και θα αποκλειστεί το περίφημο πάρε δώσε, το οποίο επιδιώκουν οι Τούρκοι με όλα τα κρίσιμα ζητήματα ανοικτά.

Ζήτησα ήδη, με επιστολή μου, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο των συνομιλιών.

Δυστυχώς η δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη για συχνές συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου φαίνεται να μην υλοποιείται.

Επίσης είναι απαραίτητο να οριστεί η διαδικασία που το Εθνικό Συμβούλιο θα συμβουλεύει τον ΠτΔ στη Γενεύη.

Κανείς μας δεν θέλει να βρεθεί εκεί ως παρατηρητής. Όλοι μας θέλουμε να μάθουμε τους όρους και τις διαδικασίες για την παρουσία μας στην Ελβετία. Ενημερωθήκαμε για την ημέρα αναχώρησης και την πιθανή ημέρα επιστροφής, όμως το σημαντικό είναι υπό ποιους όρους θα βρεθούν οι αρχηγοί των κομμάτων στη Γενεύη.

Δεν θα πάμε για διακοπές στη Γενεύη, δεν είναι ώρα για χειμερινές διακοπές.
Είναι ώρα για δουλειά. Εάν μας θέλει για δουλειά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να μας πει τι δουλειά θα κάνουμε και πως θα τη κάνουμε. Εάν μας θέλει για διακοπές τότε το θέμα αλλάζει και πρέπει να το ξανασκεφτούμε.