Στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από το 1972. Κατά τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το κοινό ενημερώνεται για τα καθημερινά και αυξανόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Μέρες όπως η 5η Ιουνίου όμως, δεν αρκούν από μόνες τους για την οικοδόμηση περιβαλλοντικής συνείδησης, πόσο μάλλον, να υποχρεώνουν την εκάστοτε Κυβέρνηση σε πολιτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δυστυχώς η ρύπανση του περιβάλλοντος και η καταστροφή του, μείωσε δραματικά την βιοποικιλότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πρέπει να συνεχίσουμε, όλοι μαζί να δίνουμε τον καθημερινό αγώνα. Όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος στο σήμερα και το αύριο, αλλά και την αντιστροφή των συνεπειών όσων καταστροφών έχουν ήδη προκληθεί.

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα σχεδιασμό που να οδηγεί στη κυκλική οικονομία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για την πράσινη ανάκαμψη.

Οι λύσεις είναι ήδη στο χέρι μας και προσφέρουν τεράστια περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη όπως επίσης και οφέλη για την υγεία. Οι νομικά δεσμευτικοί περιορισμοί παραμένουν το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της ρύπανσης και των ρυπογόνων πρακτικών.

Χρειαζόμαστε μια συνεκτική ενεργειακή πολιτική, με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια οικονομία που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050.

Για να μειώσουμε τις εκπομπές αρκετά γρήγορα, ώστε να περιορίσουμε παγκόσμια την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5°C, θα πρέπει να ασκηθεί έντονη πίεση για μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Πρέπει να υποστηριχθεί η σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί κατά 40% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια και ταυτόχρονα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να ενισχυθούν για να εξασφαλιστεί το 45% της παραγωγής ηλεκτρισμού έως το 2030.

Οικολογία, εκτός από την αυτονόητη προστασία του περιβάλλοντος, σημαίνει ταυτόχρονα ένα διαφορετικό παραγωγικό πρότυπο που θα έχει στο επίκεντρό του το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο μέσο για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.