Αύριο Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 15:00 έξω από το κοινοτικό Συμβούλιο Καντού θα πραγματοποιηθεί ειρηνική διαμαρτυρία από εθελοντές και τον φιλόζωο κόσμο της Κύπρου για τη δηλητηρίαση σκύλου και την αδιαφορία που έδειξε το κοινοτικό Συμβούλιο να βοηθήσει στην διάσωση του.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 29/12/2022 και μετά από καταγγελία που έγινε στην ομάδα δράσης για τα ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών φαίνεται να τοποθετήθηκαν δηλητήρια στο χωριό Καντού και το άμοιρο ζώο να χαροπαλεύει για 24 ώρες με αβάσταχτους πόνους εντός της κοινότητας σε πεζοδρόμιο σε πολύ κοντινή απόσταση από το κοινοτικό Συμβούλιο χωρίς κανένας να το βοηθήσει .  Μεταφέρθηκε με πρωτοβουλία γνωστής φιλόζωης σε κτηνίατρο αλλά δυστυχώς το σκυλάκι πέθανε .

Θυμίζουμε επίσης ότι οι πληροφορίες που είχαμε είναι ότι ενώ ζητήθηκε η βοήθεια του κοινοτάρχη αυτός αρνήθηκε να βοηθήσει στην διάσωση του και την μεταφορά του στον κτηνίατρο .

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι η εσκεμμένη δηλητηρίαση ζώων είναι πράξη παράνομη και τιμωρείται αυστηρά από το νόμο ακόμα και με φυλάκιση. Επίσης βάση νόμου οι Δήμοι και οι κοινοτικές αρχές είναι υπεύθυνοι να φροντίζουν τα αδέσποτα καθώς είναι και υπόχρεοι να διατηρούν κατάλληλους εγκεκριμένους χώρους κράτησης αδέσποτων ζώων κάτι που για ακόμα μια φορά δεν φαίνεται να τηρήθηκε. Η μη εφαρμογή της νομοθεσίας έχει σαν αποτέλεσμα την φροντίδα των αδέσποτων ειδικά στις κοινότητες και ορισμένους δήμους , να την αναλαμβάνουν εθελοντές που έχουν φτάσει πλέον στα όρια τους .

Η συντονίστρια της ομάδας δράσης για τα ζώα κ. Ανθή Μουζούρη τόνισε πως: «Επιτέλους το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να διενεργεί ελέγχους αν τηρείται ο νόμος και σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλλει κυρώσεις και επίσης οι αρμόδιες αρχές να αρχίσουν να τιμωρούν  με πραγματικές και αποτρεπτικές ποινές αυτούς που εγκληματούν και θανατώνουν ζώα. Εμείς ως κίνημα θα είμαστε πάντα στο πλευρό των εθελοντών και πάντα θα καταγγέλλουμε παρόμοια περιστατικά μέχρι επιτέλους να αλλάξουν ορισμένες απαράδεκτες και καταδικαστέες τακτικές που συμβαίνουν στον τόπο μας.