Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις αυτοκτονίες στην Κύπρο σοκάρουν και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για προστασία και διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των συμπολιτών μας. Τα εν λόγω στοιχεία προέκυψαν μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο Πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Χατζηπαντέλας στη Βουλή, κατά την περίοδο 2004 – 2020 καταγράφηκαν 560 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 452 αφορούσαν άνδρες και οι 108 γυναίκες, ενώ καταγράφηκαν και 15 αυτοκτονίες ανήλικων προσώπων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε άκρως επικίνδυνα τα στοιχεία που κατατέθηκαν τόσο για τους συμπολίτες όσο και για την νεολαία. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος των αυτοκτονιών μέσω της εφαρμογής εθνικών σχεδίων και προγραμμάτων πρόληψης αυτοκτονίας, λειτουργίας 24ωρων διαδικτυακών και τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας.

Γι’ αυτό το σκοπό ο Πρόεδρος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας κ. Ευθύμιο Δίπλαρο ζητά επίσπευση της συζήτησης του σχετικού θέματος.

Η ολιγωρία του κράτους που επιδεικνύεται για τα άτομα με ψυχικά νοσήματα είναι διαχρονική και απαράδεκτη. Ήρθε η ώρα να εξευρεθεί το συντομότερο ιατρικός και επιστημονικός τρόπος ώστε να εντοπίζονται τα θύματα και να προστατεύονται.