Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι διεξάγονται αυτές τις μέρες στην περιοχή της Λάρας, στη χερσόνησο του Ακάμα, δραστηριότητες που σχετίζονται με την εμπορική προβολή Καναδικής εταιρείας που κατασκευάζει ανάμεσα σε αλλά μηχανήματα, τετράτροχες μοτοσυκλέτες, τις γνωστές στην Κύπρο ως «γουρούνες».

Στα πλαίσια αυτά μεγάλος αριθμός από τετράτροχες μοτοσυκλέτες θα διακινείται στη χερσόνησο του Ακάμα, ενώ έχει κατασκευαστεί προσωρινός χώρος δοκιμών. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 γι αυτό περιβαλλοντικές οργανώσεις επικοινώνησαν με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Ασφαλώς, αφετηρία του προβλήματος αποτελεί η καθυστέρηση στην εκπόνηση και εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου, με τρόπο ρητό που θα καθορίζει ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται και ποιες όχι στην περιοχή αυτή. Έτσι, στη βάση αυτού του κενού, επαφίεται στην κρίση των συναρμόδιων φορέων η έγκριση δραστηριοτήτων, ιδίως δε αφού στο μεσοδιάστημα δεν διαμορφώθηκε μια διαχειριστική επιτροπή, αρμόδια για τέτοια ζητήματα. Επειδή μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση η δραστηριότητα θα λάβει χώρα εντός τουρκοκυπριακής περιουσίας, αρμόδιος φορέας για την τελική έγκριση είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο τοποθετήθηκε θετικά θέτοντας όπως μας είπαν, αυστηρούς όρους. Μάλιστα ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος μας διαβεβαίωσε ότι η εφαρμογή των όρων παρακολουθείται επιτόπου σε 24ωρη βάση από αρμόδιους λειτουργούς.

Όμως, παρά την άμεση επαφή του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη με τους επικεφαλής των αρμόδιων φορέων, οι διαβεβαιώσεις τους δε μπορεί να θεωρηθούν αρκετές για να καθησυχάσουν το δίκαιο προβληματισμό για τις επιπτώσεις τέτοιων δραστηριοτήτων σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Σε δήλωσή του ο Επαρχιακός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Πάφου, κ. Ανδρέας Ευλαβής μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σημασία δεν έχει ο χρόνος διεξαγωγής της δραστηριότητας, αλλά ο χώρος, καθώς επίσης και τα κίνητρα».