Διερευνώντας καταγγελία κτηνοτρόφου στην κοινότητα Τραχωνίου για δηλητηρίαση αιγοπροβάτων του από ψεκασμένα χόρτα γύρω από τα κτηνοτροφικά υποστατικά, κάναμε επίσκεψη επί τόπου και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι του λόγου το αληθές.

Πολλά ζώα δηλητηριάστηκαν. Οκτώ από αυτά δεν επέζησαν όπως αναφέρεται σε έκθεση του Κτηνίατρου που χειρίστηκε το περιστατικό. Η γνωμάτευση του κτηνίατρου ότι τα ζώα δηλητηριάστηκαν από ψεκασμένα χόρτα είναι ενδεικτική και επιβεβαιώνει τις διαχρονικές καταγγελίες του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών για ανευθυνότητα από μέρους Τοπικών Αρχών στη χρήση ζιζανιοκτόνων. Για ακόμη μία φορά διαπιστώνουμε ότι ο σεβασμός προς το περιβάλλον και στα ζώα δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες κάποιων τοπικών αρχών.

Όπως μας κατάγγειλε ο κτηνοτρόφος, οι ψεκασμοί στην περιοχή Τραχωνίου συμπεριλαμβανομένης και της κτηνοτροφικής περιοχής, έγιναν χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ώστε να μπορούν να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε αυτή τη δραστηριότητα από Δήμους, Κοινότητες και επαρχιακές διοικήσεις. Υπάρχει τρόπος να αποφεύγεται αυτή η καταστροφική και αντιπεριβαλλοντική συνήθεια: η χρήση μηχανικών χειροκίνητων μέσων κοπής των χόρτων. Παρόλα αυτά, πολλοί φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα ζιζανιοκτόντα χωρίς κανένα προβληματισμό.

Πέραν από την αποζημίωση που ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να λάβει για τη ζημιά που έχει υποστεί, το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί στη ρίζα του. Οι  Κρατικές Υπηρεσίες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόζουν τη νομοθεσία. Παράλληλα θεωρούμε ότι έφτασε ο καιρός να τεθεί επιτακτικά η προσπάθεια για την κατάργηση της χρήσης των ζιζανιοκτόνων στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται επιβεβαιώνουν το έγκλημα της μαζικής δηλητηρίασης αιγοπροβάτων στην κοινότητα Τραχωνίου.