Στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα Δικαστήρια και την απονομή της δικαιοσύνης αναφέρθηκαν Βουλευτές ή εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους μετά τη μακρά συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, κατά την οποία συζητήθηκαν οι καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στη κυπριακή δικαιοσύνη.

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων Έφη Ξάνθου είπε ότι φαίνεται ξεκάθαρα, πως το κύριο πρόβλημα που υπάρχει στη δικαστική εξουσία πως είναι δεν έχει επαφή με τα προβλήματα του πολίτη και δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Η κ. Ξάνθου είπε επίσης πως είναι απαράδεκτο η δικαστική εξουσία να επιτίθεται στην τέταρτη εξουσία, ενώ θα πρέπει να αφουγκράζεται τα προβλήματα για να τα επιλύει.
Περαιτέρω κάλεσε τους Δικαστές να αλλάξουν τον διαδικαστικό κανονισμό για εξαίρεση ώστε να αυτοαποκλείονται από δίκες στις οποίες δυνατόν να έχουν την όποια σχέση ή συμφέρον και είπε πως αναμένονται τα νομοσχέδια για να επέλθει ευνομία.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΧΡ)