Απορρίπτοντας τις ευρωπαϊκές κατηγορίες κατά της Κύπρου που τέθηκε στο μικροσκόπιο των Ευρωπαϊκών Οργάνων, η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει πίσω ούτε και ένα βήμα από το «επενδυτικό σχέδιο» της – όπως το ονομάζει – δηλαδή από την πολιτική των «χρυσών διαβατηρίων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως, συστήνει τη δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη για το ζήτημα των «χρυσών διαβατηρίων» και των θεωρήσεων, με χρονοδιάγραμμα μάλιστα το τέλος του 2019, θέτοντας ως στόχο τη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν σε θέματα ασφάλειας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μπορούμε να δεχθούμε συστήματα όπως η επινόηση των δήθεν «επενδυτικών σχεδίων» της Κυβέρνησης που δεν είναι διαφανή και προσομοιάζουν σε κυκλώματα με μίζες, βίζες και ουρανοξύστες. Ζητήσαμε και συνεχίζουμε να εμμένουμε σε θέματα διαφάνειας και ρυθμίσεων της όλης κατάστασης που σήμερα είναι ασύδοτη και γι’ αυτό άλλωστε η Ευρώπη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή και τη συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο όλων των σχημάτων αδειών διαμονής στην Ε.Ε.»

Προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να υπάρξει αλλαγή στην όλη κατάσταση με τα «χρυσά διαβατήρια» και τις αμφίβολες, όπως φαίνεται, πρακτικές που εφαρμόζει η Κύπρος, όμως η κυβέρνηση αρνείται να δώσει άπλετο φως στο θέμα.

Επίσης αντιμετωπίσαμε και την άρνηση όλων των υπόλοιπων κομμάτων που έθεσαν πάνω από το δημόσιο συμφέρον τα δικά τους συμφέροντα ή τα συμφέροντα ημετέρων. Θυμίζουμε ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έθεσε ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής στις 20 Απριλίου 2018 πρόταση νόμου που απαιτούσε δημοσιοποίηση των ατόμων στα οποία αποδίδεται κατά χάριν υπηκοότητα μέσω των «επενδυτικών σχεδίων».

Μια νέα πρόταση νόμου των Οικολόγων βρίσκεται ενώπιον της ολομέλειας της μεθεπόμενης Παρασκευής και αφορά, αυτή την φορά, την υποχρέωση της έκδοσης σχεδίων μέσω κανονισμών που θα εγκρίνονται από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ψήφισή της συνεχώς αναβάλλεται, η κοινή γνώμη ζητά εφαρμογή των αρχών της διαφάνειας στην παροχή υπηκοότητας στους αλλοδαπούς επενδυτές, η Ευρώπη προειδοποιεί ότι θα λάβει αναγκαία μέτρα εάν απαιτηθεί και όλα αυτά καταδεικνύουν ότι άλλη αναβολή στην πρόταση νόμου των Οικολόγων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.