Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στέκεται στο πλευρό των κατοίκων των Πυργών που δικαιωματικά αξιώνουν ένα περιβάλλον χωρίς κινδύνους και ποιότητα ζωής στην κοινότητά τους.

Το Σάββατο 26/01/19 στις 3:00 μ.μ. αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών, με επικεφαλής τον Βουλευτή του κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, θα συμμετέχει στην διαμαρτυρία που πραγματοποιείται από τους κατοίκους της κοινότητας Πυργών έξω από την ΣΚΥΡΑ ΛΙΜΑ ΛΤΔ στα Πυργά, προκειμένου να αντισταθούμε στην προτεινόμενη επέκταση της μονάδας ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις με προσθήκη εργοστασίου παραγωγής και ανακύκλωσης ασφαλτικού σκυροδέματος της εταιρείας “ΣΚΥΡΑ ΛΙΜΑ ΛΤΔ”.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε την όποια επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση, όπως αυτή κατάντησε σε μια περιοχή που κατά τα άλλα είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο Natura 2000. Ο χώρος όπου προγραμματίζεται η χωροθέτηση της μονάδας, γειτονεύει με τον ποταμό “Πούζη” και πολύ κοντά στην Μονή Σταυροβουνίου. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις χημικές ενώσεις που θα απελευθερώνονται από τις εργασίες της μονάδας δημιουργίας ασφάλτου, που θα έχει κατ’ επέκταση και πολύ αρνητικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων των γειτονικών χωριών. Εξίσου σημαντική είναι η διασπορά αεροπροωθούμενων σωματιδίων (σκόνης) λόγω των εργασιών του εργοστασίου αλλά και των χωμάτινων δρόμων, η επιβάρυνση του οδικού δικτύου λόγω της διέλευσης φορτηγών, η ηχορύπανση κτλ.

Παρότι η μονάδα δεν θα δημιουργεί σημαντικές ποιότητες από υγρά απόβλητα, εντούτοις οι απορροές σε περιόδους βροχοπτώσεων ή ατυχήματος στη μονάδα ή στο οδικό δίκτυο με τα φορτηγά που θα εξυπηρετούν την μονάδα, δυνητικά μπορεί να επιφέρουν σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στα επιφανειακά ύδατα αλλά και στον υπόγειο υδροφορέα. Για το Δάσος Σταυροβουνίου έχει μεγάλη σημασία η συγκράτηση των υδάτων και ειδικά η εμπλουτισμός των υπογείων υδάτων της ευρύτερης περιφέρειας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλεί ανοιχτά τα μέλη και τους φίλους του αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να συμμετέχει στην ειρηνική αυτή διαμαρτυρία.