Οι στρατιωτικές βάσεις στον Μαυρίκιο, το καθεστώς των οποίων δεν απέχει πολύ από τις Βρετανικές Βάσεις που έχουν εγκαταστήσει οι Άγγλοι στην Κύπρο, πρέπει να τερματιστούν «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με τη χθεσινή γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Στην Κύπρο υπάρχουν Βρετανικές Βάσεις ως αποικιοκρατικό κατάλοιπο, προκαλώντας τα αισθήματα των πολιτών, καταστρέφουν σημαντικούς βιότοπους όπως τον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου, αλλά χρησιμοποιήθηκαν σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά τρόπο απορριπτέο και παράνομο και κατά παράβαση των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, οι οποίες ανέφεραν ότι οι βάσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς παρά μόνο όταν απειλείται η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι: «Έχουμε ενώπιον μας μια γνωμοδότηση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην βάση της οποίας η Κυβέρνηση πρέπει διεκδικητικά να επιδιώξει τον τερματισμό της λειτουργίας των βάσεων στην Κύπρο, ως αποικιοκρατικό κατάλοιπο. Κάποιοι δυστυχώς, – και επιτηδευμένα – διερωτήθηκαν ποιοι θα έχουν δικαιώματα στις περιοχές που σήμερα κατέχουν οι βάσεις σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Θεωρούμε ότι στο θέμα των βάσεων δεν πρέπει να διασυνδέεται με τη λύση του προβλήματος. Η Κύπρος ανήκει στον λαό της».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πλέον ότι η Κύπρος οφείλει να αξιοποιήσει στο μέγιστο την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Η Κυβέρνηση έχει κάθε λόγο πλέον να απολέσει την χαρακτηριστική απαθή της στάση απέναντι στο θέμα των βρετανικών βάσεων και να διεκδικήσει αλλαγή της επικρατούσας κατάστασης.