Εξετάστηκε σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ο αναπεμφθείς νόμος, για την Εκλογή των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος μετά από τροποποίηση που επέφερε η Βουλή, διαλαμβάνει αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο όλων των πολιτών της Δημοκρατίας, που είναι καταχωρημένοι στο Αρχείο Πληθυσμού.

Ο Πρόεδρος ανέπεμψε τον νόμο και πλέον η Βουλή καλείται την προσεχή Παρασκευή να αποφασίσει αν θα επιμείνει στην αρχική της απόφαση ή αν θα αποδεχθεί την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως τον σχετικό Νόμο για αυτόματη εγγραφή των πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους, τον οποίον ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής την 1η Φεβρουαρίου, κατέθεσε στη Βουλή ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, και υπερψηφίστηκε με 32 ψήφους υπέρ και 11 εναντίον.

Ο κ. Περδίκης είπε πως το Κίνημα Οικολόγων θα καταψηφίσει την αναπομπή, για να προσθέσει πως «έχουμε αποδείξει ότι η αναπομπή δεν εδράζεται σε αντισυνταγματικότητα του νόμου, όπως ψηφίστηκε πριν από λίγες βδομάδες».

«Ο Πρόεδρος δεν αναφέρεται σε συνταγματική αδυναμία του νόμου και όπως μας είπε ο Εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας ο νόμος, όπως τροποποιήθηκε από τη Βουλή, δεν είναι αντισυνταγματικός. Συνεπώς όλοι όσοι μιλούσαν για αντισυνταγματικότητα έχουν πλέον διαψευστεί», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως «έχει αποδειχτεί ότι όλα τα προβλήματα τα οποία και τις αδυναμίες και τα πρακτικά προβλήματα τα οποία προτάσσει η Υπηρεσία Εκλογών είναι δυνατόν ξεπεραστούν αρκεί να επενδύσουμε σε χρόνο και προσωπικό, να υπάρχει δηλαδή η πολιτική βούληση».

Όπως υποστήριξε ο κ. Περδίκης, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από αυτή την κυβέρνηση να επιτρέψει σε 100 χιλιάδες ψηφοφόρους να ασκήσουν αν θέλουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε αυτές τις ευρωεκλογές.

«Από τη μια λέμε πως θέλουμε να καταπολεμήσουμε την αποχή, καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν και από την άλλη η ίδια η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών», είπε.

Σημείωσε ότι «εάν γίνει αποδεχτή η αναπομπή συνυπεύθυνη θα είναι η Βουλή, η οποία πριν από λίγους μήνες, δεν αποδέχτηκε την οριζόντια ψηφοφορία και τώρα θα αποστερήσει το δικαίωμα από 100 χιλιάδες ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές».

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΜΚ)