Για πολλοστή φορά η Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει αναβάλει τη συζήτηση πρότασης νόμου που αφορά την αναστολή ρήτρας του περί οδικής ασφάλειας νόμου που απαιτεί την τοποθέτηση παιδικών καθισμάτων στα λεωφορεία για παιδιά ύψους τουλάχιστον 135 εκ. Η συγκεκριμένη ρήτρα έχει ψηφιστεί σε νόμο από τον Ιούνιο του 2018 μετά από πρόταση νόμου του Κινήματος αλλά είχε ανασταλεί η εφαρμογή της για διάστημα ενός έτους.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Περδίκης δήλωσε τα εξής: «Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν αποδέχεται νέα αναστολή της εφαρμογής του νόμου όπως θέλουν κάποιοι, εξυπηρετώντας συμφέροντα, και απαιτούμε όπως αποσυρθεί η συγκεκριμένη πρόταση νόμου και δοθεί το μήνυμα πως οι ρήτρες που αφορούν την υποχρέωση εφαρμογής παιδικών καθισμάτων σε οποιοδήποτε μηχανοκίνητο όχημα είναι πλέον νόμος και οφείλουν όλοι να συμμορφωθούν με αυτό. Η εκ νέου αναβολή της συζήτησης θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των παιδιών και έχει ως αποτέλεσμα να αναστατώνονται παιδιά νηπιαγωγείων, προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης και οι οικογένειές τους. Πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούν οι Κυβερνώντες και να καταλήξουν στο ότι υπερτερεί και είναι πρώτιστη η ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής και όχι τα μικροσυμφέροντα των εταιρειών λεωφορείων.  Αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου, αλλά αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε ήδη να είχαν τύχει αντιμετώπισης και όχι να βρισκόμαστε στο σημείο σήμερα για να σκέφτονται κάποιοι να ζητήσουν είτε αναβολή εφαρμογής, είτε κατάργηση του νόμου.

Ως εκ τούτου καλούμε τη Κυβέρνηση έστω και την υστάτη να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή της νομοθεσίας, χωρίς άλλη καθυστέρηση».