Για ακόμη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει πλημμύρες και υλικές ζημιές παρά το σύντομο της διάρκειας τους. Για πολλοστή φορά έχει πλημμυρίσει ο Πεδιαίος ποταμός στην Λευκωσία, ο μόλος και ιστορικός πυρήνας της Λεμεσού και καταστροφές στην επαρχία Αμμοχώστου. Είναι πλέον προφανές πως η κυβέρνηση δεν έχει δώσει προτεραιότητα στην προώθηση των αναγκαίων έργων υποδομής ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση τέτοιων φαινομένων που, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα είναι πλέον δεδομένα και συχνά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε τα εξής: «Η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται από τις πλημμύρες είναι αναστρέψιμη αν γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές. Καλούμε το Τμήμα Πολεοδομίας και το Τμήμα Δημοσίων Έργων να αναθεωρήσουν άμεσα τις προτεραιότητες τους και να δώσουν έμφαση στην δημιουργία υποδομών διαχείρισης ομβρίων υδάτων και προστασίας της κοίτης ποταμών και χειμάρρων ώστε να μην επιδεινώνονται τα προβλήματα από ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και στην αλλαγή των απαιτήσεων για έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής. Η άρνηση εισαγωγής ξεκάθαρων ρητρών που να υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων να περιλαμβάνουν μέτρα διαχείρισης του βροχινού νερού που πέφτει στη περιουσία τους στα σχέδια που υποβάλουν για έκδοση αδειών, αυξάνει επικίνδυνα τον όγκο νερού που πρέπει να διαχειριστούν οι σχεδόν ανύπαρκτες δημόσιες υποδομές. Έχω προτείνει επανειλημμένα να εισαχθούν πρόνοιες διοχέτευσης νερού σε υπόγειες δεξαμενές για επαναχρησιμοποίηση ή διοχέτευση του βροχινού νερού μέσω υπόγειων τρύπιων σωλήνων για εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων. Επιπλέον, πρέπει να μπουν αυστηρές ρήτρες για μείωση της έκτασης σφράγισης του εδάφους. Είμαστε η νούμερο ένα χώρα στην Ευρώπη στη σφραγισμένη γη (τσιμέντα, μαρμαράκια κλπ.), που σημαίνει πως όλο το νερό που πέφτει σε ιδιωτικά τεμάχιο αδειάζεται μαζικά στο οδικό μας δίκτυο και υπονόμους, επιδεινώνοντας τις πλημμύρες. Όσον αφορά την διαχείριση των ομβρίων υδάτων, σε πολύ λίγες περιπτώσεις έχουμε διαχείριση τους με διοχέτευση σε τεχνητές λίμνες ή υπόγειες δεξαμενές ή τον υδροφορέα. Στις πλείστες των περιπτώσεων διοχετεύονται σε χείμαρρους και ρυάκια, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών και διοχετεύεται νερό κατάλληλο για άρδευση στην θάλασσα. Δεν έχουμε νόμους ή κανονισμούς για οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα και είναι άμεση η ανάγκη να διορθωθεί αυτό».
Η διαχρονική αποτυχία των Κυβερνήσεων να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα όπως επίσης και η ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικό σχεδιασμό οδηγεί σε καταστροφές. Όταν επιτέλους το αντιληφθούν και το χωνέψουν αυτό το γεγονός οι κυβερνώντες, τότε θα μπορέσει να γίνει σωστός και ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός που θα προστατεύει τους πολίτες από τέτοιες καταστροφές και θα γλιτώσει σημαντικά κρατικά κονδύλια μακροχρόνια. Καλούμε δε τις τοπικές αρχές να απαιτήσουν άμεσα διόρθωση των κακοτεχνιών στις περιοχές τους και να προσαρμόσουν αναλόγως τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους που ετοιμάζονται να καταθέσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών για έγκριση. Τα μοντέλα επιδείνωσης των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής μας προειδοποιούν πως θα περνούμε μεγάλα χρονικά διαστήματα ανομβρίας και μικρές χρονικές περιόδους με απότομη και πολλή βροχόπτωση. Οι κρατικές υποδομές μας πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως.