Συζητάμε σήμερα για μια τραγική περίπτωση που αντικατοπτρίζει δεκάδες άλλες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Είναι η Έλενα, ο Κώστας, η Ιωάννα και η Μαρία αλλά και πολλοί άλλοι που απευθύνουν τις τελευταίες τους ελπίδες σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τη βία, στην Αστυνομία και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες απέτυχαν όπως απέτυχαν και στην περίπτωση του Στυλιανού.

Το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για τον θάνατο του Στυλιανού, εντοπίζει ελλείψεις και παραλείψεις για μια συγκλονιστική υπόθεση και περιγράφει τις διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν ώστε να αποφεύγονταν οι τραγικές εξελίξεις που συζητούμε σήμερα.

Ο στρουθοκαμηλισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στην περίπτωση του Στυλιανού, όπως μας είπε η Επίτροπος Διοικήσεως, υπήρχαν νομοθετικά πλαίσια και διαδικασίες. Είναι ο ανθρώπινος παράγοντας που δεν μπόρεσε να λειτουργήσει και να αξιολογήσει την κατάσταση. Δεν υπήρχε η κατάλληλη προσέγγιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για εντοπισμό του κινδύνου, δεν ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα, δεν αναφέρθηκαν όλες οι καταγγελίες στην Αστυνομία, δεν υπήρχε η ενδεδειγμένη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει συστημική παθογένεια και πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα. Το πόρισμα πρέπει να αξιολογηθεί και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου πρέπει. Αναμένουμε τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα και καλούμε την Κυβέρνηση να μην κλείσει τα μάτια