Τα σημερινά δημοσιεύματα για τα αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης που έγινε για λογαριασμό του ΠΙΣ επιβεβαιώνουν πως η κόντρα του συνδικαλιστικού οργάνου των ιατρών-ΟΑΥ καλά κρατεί, παρά την επικείμενη έναρξη παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας την 1η Ιουνίου 2019. 

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κρίνουμε απαράδεκτη την αρνητική στάση του ΠΙΣ, ειδικά ενόψει των προβλημάτων που είναι αναμενόμενο να προκύψουν με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Όπως φαίνεται δεν υπάρχει διάθεση για συνεργασία για επίλυση των προβλημάτων και κενών του νέου συστήματος. Πιστεύουμε πως τόσο ο ΟΑΥ όσο και ο ΟΚΥΠΥ έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους να διανύσουν πριν επιλύσουν όλα τα προβλήματα του νέου συστήματος ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων αντίστοιχα, αλλά θεωρούμε απαράδεκτο να δημιουργεί επιπλέον εμπόδια και προβλήματα το συνδικαλιστικό όργανο των ιατρών. 

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως το σύστημα απαιτεί την εγγραφή όλων των πολιτών σε προσωπικούς ιατρούς ή παιδιάτρους, για να μπορούν να χαίρουν των δικαιωμάτων τους. Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι μονόδρομος και ο κάθε πολίτης θα κληθεί να συμβληθεί με ιατρό που έχει επιλέξει να ενταχθεί στο σχέδιο, για να έχει πρόσβαση στο σύστημα και να υπάρχει αντίκρισμα στις αποκοπές που γίνονται ήδη στους μισθούς και λοιπά εισοδήματα όλων. 

Καλούμε τον ΠΙΣ να πάρει το καλό παράδειγμα από τον Ακτινολογικό Σύνδεσμο, τον οποίο συγχαίρουμε για την θετική στάση που έχει κρατήσει σε σχέση με τις διαβουλεύσεις του με τον ΟΑΥ και έχει πετύχει, μέσω αντικειμενικής παράθεσης στοιχείων και ανάλυσης δεδομένων, να πείσει τον ΟΑΥ για την ανάγκη αναθεώρησης των αρχικών τιμών που είχε προϋπολογίσει και να βρίσκονται σε τελικά στάδια διαβούλευσης.

Εάν στα αλήθεια ο στόχος του ΠΙΣ είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό ΓΕΣΥ για να εξυπηρετούνται όλοι οι δικαιούχοι ανεξαιρέτως, τότε οφείλουν έστω και τώρα να αναθεωρήσουν την στάση τους και να συνεργαστούν με ειλικρίνεια με τον ΟΑΥ για επίλυση των διαφορών τους. Το απαιτούμε ως πολίτες και ως ασθενείς.