Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και το ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ καταθέσαν πρόταση για έγκριση απόφασης της Βουλής με το οποίο υιοθετείται το σύνολο του πορίσματος της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και ζητά την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη.

Δυστυχώς με την ψήφο των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και με την υποστήριξη – δια της αποχής – ακόμα και του ΕΛΑΜ, η πρόταση για έκδοση απόφασης της Βουλής απορρίφθηκε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ επέλεξαν αντί να καταθέσουν Σχέδιο Απόφασης για τον Συνεργατισμό το οποίο θα ήταν δεσμευτικό , θα είχε ισχύ νόμου και θα ανάγκαζε την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί -αν το αποδέχεται ή όχι- αποφάσισαν να στηρίξουν ένα ψήφισμα το οποίο από την μια δεν καταγράφει τις δικές τους ευθύνες που τους αποδίδει το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής και από την άλλη δεν έχει καμία βαρύτητα από την στιγμή που ως ψήφισμα δεν αναγκάζει την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί αυτού.

Τους μόνους που ευνοεί αυτή τους η απόφαση είναι το ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση. Από την μια Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ διαβάζουν το μισό πόρισμα βγάζοντας τα δικά τους συμπεράσματα και από την άλλη ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ διαβάζουν το άλλο μισό βγάζοντας τα δικά τους συμπεράσματα. Κανένας δεν έχει το θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί.

Όσο για το ΕΛΑΜ, αντιγράφοντας ως συνήθως άλλους, αφού αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ των δυο τοποθετήσεων, κατέληξε να κατάθεση δική του απόφαση επιχειρώντας να διαγράψει τις δικές του ευθύνες για τη στάση του μετά το 2013 και πιο συγκεκριμένα γιατί ψήφισε μαζί με τον ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ την ληξιαρχική πράξη της θανατικής καταδίκης του Συνεργατισμού.

Επαναλαμβάνουμε πως εμείς αποδεχόμαστε το Πόρισμα στην ολότητα του. Αυτό καταγράφεται στο δικό μας Σχέδιο Απόφασης που αν ψηφιζόταν θα έφερνε πραγματικά Κυβέρνηση και Υπουργό Οικονομικών προ των ευθυνών τους, κατά τρόπο κυρίως θεσμικό και υπεύθυνο.

Όσον αφορά τους ακροβατισμούς και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του Προέδρου του ΔΗΣΥ , στόχο έχουν να αθωώσουν δια της πλαγίας τον κ. Χάρη Γεωργιάδη αφού προσπάθησε να εξισώσει τις ευθύνες των κομμάτων με αυτές του Υπουργού Οικονομικών. Κάτι τέτοιο βρίσκεται εκτός και μακράν του πλαισίου του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής.

Αν θέλουν όμως μπορούν να παραιτηθούν κι από τη Βουλή κι από την κυβέρνηση. Αλλά που να βρουν τέτοια ευθιξία.