Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ενώνει την φωνή του με τον δήμαρχο Πέγειας κ. Μαρίνο Λάμπρου, καταδικάζοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να κηρύξει λιμανάκι που κατασκευάσθηκε παράνομα στην Πέγεια ως χώρο ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της εταιρείας «Leptos Calypso Hotels Public Ltd».

Η ιστορία αυτή άρχισε από το 1988, όταν η εταιρεία δημιούργησε αρχικά ένα παράλληλο κυματοθραύστη απέναντι από το ξενοδοχείο της “Καλύψω”. Στη συνέχεια δημιούργησε ένα καταφύγιο σκαφών και απώτερος στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία μαρίνας για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας. Όλες οι εργασίες έγιναν χωρίς να προηγηθεί ή να παρουσιασθεί κάποια μελέτη, με συνέπεια την μεγάλη διάβρωση διπλανών παραλίων.

Όπως απεκάλυψε η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον Ιανουάριο να εγκρίνει την εγγραφή μέρους του θαλάσσιου χώρου, το οποίο θα επιχωθεί για τη δημιουργία ξηράς του χώρου ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής, ως ακίνητη ιδιοκτησία στο όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Ενέργειας και τον υφυπουργό Τουρισμού όπως χορηγήσουν άδεια διαχείρισης χώρου ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής στην εταιρεία «Leptos Calypso Hotels Public Ltd», συνοδευόμενη με σχετικούς όρους και περιορισμούς ενεργοποίησης, τους οποίους η υπό αναφορά εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει προκείμενου να καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση της εν λόγω άδειας, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 8 των περί Διαχείρισης Χώρων Ελλιμενισμού Σκαφών Αναψυχής Νόμων 2007 έως 2013.

Επίσης, αποφάσισε να εγκρίνει την παραχώρηση στην εταιρεία «Leptos Calypso Hotels Public Ltd», του μέρους του θαλάσσιου χώρου το οποίο θα επιχωθεί για τη δημιουργία ξηράς, καθώς και ολόκληρου του χώρου που θα κηρυχθεί ως χώρος ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, με την υπογραφή σύμβασης με μακροχρόνια άδεια χρήσης. Ο δήμαρχος Πέγειας υπενθύμισε ότι είχε αποταθεί στον Γενικό Ελεγκτή τον Σεπτέμβριο του 2017 για να διευκρινιστεί το καθεστώς λειτουργίας της συγκεκριμένης κατασκευής, μετά από κάποιο ατύχημα σε θαλάσσια αθλήματα στην περιοχή και τις συνεχείς εκκλήσεις της Αστυνομίας για να ξεκαθαρίσει το θέμα της παράνομης παροχής διευκολύνσεων στους λουόμενους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, καθώς και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης έπαιξαν τον ρόλο του κηπουρού στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, φυτεύσαν θάμνους και εκφώνησαν θερμούς λόγους, υμνώντας τον εν λόγω επιχειρηματία.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος και υποψήφια Ευρωβουλευτής κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε: «Ειδικά εν όψη της δημοσιοποίησης της στρατηγικής για την Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) για 2018 – 2028 και την μη εκπόνηση Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, είναι ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση λήφθηκε αυθαίρετα και καθαρά για εξυπηρέτηση συμφερόντων και δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Συμφωνούμε με τον δήμαρχο ότι έχει παραγνωρισθεί εκ νέου η τοπική αρχή και ζητούμε από την πολιτεία να μην εφαρμόζει δυο μέτρα και δυο σταθμά και να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση της».