Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργος Λιλλήκας και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, ζητούν την εφαρμογή της αρχής «όλα στα φως» για το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Ξεκαθαρίζουν ότι δεν θεωρούν μεμπτό ένα πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο να έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ενδεχόμενα, όμως, κάποια πολιτικά ή συγγενικά τους πρόσωπα να εκμεταλλεύτηκαν το όλο σύστημα ενώ είχαν την οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Κεντρική Τράπεζα έχει αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλής τον κατάλογο Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (μεταξύ αυτών και Βουλευτών) που είχαν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Με αυτά τα δεδομένα και πραγματικότητες, για προστασία του θεσμού της Βουλής αλλά και όσων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων δεν διέπραξαν οτιδήποτε μεμπτό, ζητούν από τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα που του κοινοποίησε η Κεντρική Τράπεζα. Η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος αποκατάστασης του κύρους των θεσμών και των πολιτικών προσώπων. Ταυτόχρονα οι πολίτες θα έχουν την ενημέρωση που απαιτούν και που δικαιούνται και ικανοποιείται και η αρχή «όλα στο φως».

Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 ο κ. Περδίκης εισηγείται να συμπεριληφθεί στη κατάθεσή του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και η αναφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πρόσφατα, μετά το σάλο που ξεσήκωσε η αποκάλυψη ονομάτων βουλευτών που ενώ είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια συμμετείχαν σε ψηφοφορίες για το συνεργατισμό χωρίς να το δηλώσουν, κατατέθηκε πρόταση νόμου η οποία πιστεύουμε πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο, αφού το Μάιο πρέπει να κατατεθεί η ενδιάμεση αναφορά του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ των βουλευτών.

Δείτε την επιστολή. Επιστολή_ΠτΒ._Πολιτικά_Εκτεθειμένα_Πρόσωπα_9.4.19.doc