Το φως της δημοσιότητας είδε πρόσφατα καταγγελία για δηλητηρίαση με ποντικοφάρμακο μιας γυναίκας και τριών σκύλων στην περιοχή Λακατάμιας.

Από το συγκεκριμένο συμβάν εγείρονται δυο πολύ σοβαρά ζητήματα όπως αυτό της αδυναμίας του κρατικού χημείου για διενέργεια αναλύσεων για ποντικοφάρμακο, καθώς και της κωλυσιεργίας του κράτους στη σύσταση της Αστυνομίας των ζώων.

Έκπληξη προκαλεί η αδυναμία του κρατικού χημείου να προβεί σε αναλύσεις για ποντικοφάρμακα. Η διενέργεια τέτοιου είδους αναλύσεων γίνεται στο εξωτερικό και αφού το ζητήσει η Αστυνομία. Θεωρούμε ότι το κράτος έχει ενώπιον του μια πολύ μεγάλη αδυναμία η οποία μπορεί να κοστίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές ή να αποτελέσει λόγο μη εξιχνίασης εγκλημάτων ακόμα και σε βάρος ανθρώπινων ζωών.

Με βάση την εμπειρία μας στα θέματα διαχείρισης δηλητηριάσεων ζώων, μόνο με τη σύσταση της Αστυνομίας των ζώων ενδέχεται να εξιχνιάζονται τέτοιου είδους εγκλήματα σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, εκφράζουμε τις αμφιβολίες μας εάν η αστυνομία ζητά από το κρατικό χημείο να διενεργεί αναλύσεις για πιθανά ευρήματα ποντικοφάρμακου, πόσο μάλλον όταν αυτές πρέπει να γίνονται στο εξωτερικό.

Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις δέουσες έρευνες, να καταγράψει τις αδυναμίες του κρατικού χημείου – δηλαδή ποιες αναλύσεις δεν μπορεί ή δεν είναι πιστοποιημένο να διενεργεί – και να φροντίσει άμεσα ώστε να υπάρξει τρόπος διεξαγωγής τους.  Παράλληλα, καλούμε την Κυβέρνηση όπως υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει στην σύσταση της Αστυνομίας των ζώων.