Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας σήμερα συνεχίστηκε η συζήτηση για τα νομοσχέδια που θα διέπουν την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο. Πολλές από τις απόψεις που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης μας ανησυχούν ιδιαίτερα διότι όπως φαίνεται η ιατρική κάνναβη είναι ακόμα δαιμονοποιημένη και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν προσεγγίζεται από όλους με κύριο γνώμονα τα δικαιώματα των ασθενών.

Υπενθυμίζουμε ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε συγκεκριμένες τροπολογίες (επισυνάπτονται) για τη βελτίωση του νομοσχεδίου και των κανονισμών που το περιβάλλουν. Το μέλος της πολιτικής επιτροπής του Κινήματος κ. Αλεξία Σακαδάκη δήλωσε τα εξής: “Σημειώνουμε ότι μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η προσπάθεια καθορισμού της ποσότητας της ιατρικής κάνναβης που θα δικαιούται να συνταγογραφεί ο/η γιατρός ανά ασθενή. Οι γιατροί πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν ανά περίπτωση την ιατρική αγωγή των ασθενών τους, με βάση την επιστημοσύνη τους και τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή τους. Δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση η επάρκεια των γιατρών μας και να συζητείται κατά πόσο θα “εκμεταλλευτούν” κάποιοι την οποιαδήποτε ευχέρεια που τους δίνει ο νόμος. Με αυτή τη λογική, θα έπρεπε να αφαιρεθούν όλα τα δικαιώματα συνταγογράφησης από τους γιατρούς εφόσον η κατάχρηση οποιουδήποτε φαρμάκου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.”.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι υπάρχουν αρκετά κενά σε αυτό τον κανονισμό, και επιβάλλεται να τροποποιηθεί ούτως ώστε να δημιουργηθεί επαρκές νομικό πλαίσιο που θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες συνταγογράφησης για ιατρικούς σκοπούς. Οι αποφάσεις της Πολιτείας οφείλουν να έχουν στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών και να μην ενισχύουν τις προκαταλήψεις και τα ταμπού του παρελθόντος.