Δηλώσεις κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου και βουλευτή Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για το Κυπριακό

Ακούμε αρκετές δηλώσεις το τελευταίο διάστημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  οι οποίες δημιουργούν πλαστές εικόνες. Θεωρούμε επιτέλους ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για να γίνει ουσιαστικός αντίλογος, σ’ αυτά τα οποία που παρουσιάζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις διάφορες δηλώσεις του.

Για παράδειγμα εμείς θεωρούμε με βάση και τα στοιχεία απόρρητης έκθεσης της ΚΥΠ το 2015 στη Βουλή, ότι με τις διευθετήσεις που συμφώνησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον κ. Ακιντζί παραμένουν στην Κύπρο και νομιμοποιούνται όλοι οι έποικοι, περίπου στις 150 με 175 χιλιάδες Οι έποικοι αυτοί είτε θα πάρουν την υπηκοότητα του ομοσπονδιακού κράτους, είτε θα πάρουν τη νόμιμη, μόνιμη παραμονή που είναι καθεστώς, προθάλαμος της υπηκοότητας, ως πλέον πολίτες τρίτης χώρας σε ευρωπαϊκή χώρα. Δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση με το πληθυσμιακό και μάλιστα αυτές τις συμφωνίες τις κάνει ο Πρόεδρος πριν να ξεκινήσει η διαδικασία των υποεπιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου.

Διερωτάται βέβαιά κανείς, τι σημασία και νόημα έχουν αυτές οι επιτροπές όταν έχει προλάβει  να κλειδώσει  ο Πρόεδρος τα θέματα με τις συναντήσεις του με τον κ. Ακιντζί.  Εμείς σήμερα αποστείλαμε τους εμπειρογνώμονες, έχοντας βέβαια και την επιφύλαξη ότι αν έχουν όλα συμφωνηθεί στο  τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τι νόημα θα υπάρχει να συνεδριάσουν αυτές οι επιτροπές.

Βέβαια, στα σημεία που μένει αμετακίνητος ο κ. Ακιντζί είναι κρίσιμο, δηλαδή του εδαφικού, των στρατευμάτων και των εγγυήσεων. Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  στηρίζουμε τη θέση της κυπριακής πλευράς, τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι δε μπορεί να γίνει λύση του Κυπριακού με την παρουσία  ξένων στρατευμάτων και  εγγυήσεων. Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κρατήσει μέχρι τέλους αυτή τη στάση, έχοντας παράλληλα και  την υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων.