Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει δυσαρέσκεια για την αντίδραση της Κυπριακής Κυβέρνησης για το θέμα της βάσης των αμερικάνικων ελικοπτέρων.

Η βάση Ελικοπτέρων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες σε έγγραφα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, αναφέρεται πως λειτουργούσε μεταξύ 2013-2017 και πρόκειται για επιχειρησιακό πλάνο εκκένωσης αμάχων, υπηκόων από το Λίβανο. Όπως αποκαλύπτει η έκθεση η βάση χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον μία φορά σε επιχείρηση. Το κόστος για τις ΗΠΑ ήταν 18,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, όπου το σύνολο υπολογίζεται γύρω στις 71 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η βάση φιλοξενούσε 40 συμβασιούχους ενώ αριθμούσε σε στόλο πέντε ελικοπτέρων και όλα αυτά κρατήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ως επτασφράγιστο μυστικό.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διερωτόμαστε ποιος ήταν ο σκοπός των Κυβερνώντων αν επέτρεψαν τη δημιουργία και λειτουργία μιας τέτοιας βάσης και στη βάση ποιας λογικής επετράπη ένα τέτοιο εγχείρημα; Ακόμα κι αν λειτουργούσε στο έδαφος των βρετανικών βάσεων προφανώς προκύπτει θέμα εάν έδωσε την συγκατάθεσή της η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα που αφορούν στην ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί άμεσα τους αρμόδιους να απαντήσουν στα ερωτήματα που προκύπτουν και να σταματήσουν να κάνουν την πάπια και καμώνονται ότι δεν είχαν ιδέα. Ποιος έλεγχος ασκείτο από την Κυπριακή Δημοκρατία, ποια ήταν η αποστολή των ελικοπτέρων στην Κύπρο και την περιοχή και τι είδους ελικόπτερα είχαμε στο νησί αυτό το χρονικό διάστημα; Ήταν επιθετικά, κατασκοπευτικά, ή ανθρωπιστικής δράσης;

Τα ερωτήματα αυτά χρήζουν άμεσης, δημόσιας και επεξηγηματικής απάντησης από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία καλούμε να αφήσει τα επικοινωνία παιχνίδια παραπομπής σε απαντήσεις στις Αμερικανικές Αρχές.