Απορίες, ερωτηματικά και ανησυχίες για τη λειτουργία της βάσης ελικοπτέρων η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ – λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο του 2013 και έκλεισε τον Αύγουστο του 2017 με αμερικανική διοίκηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η στελέχωση της εν λόγω βάσης έγινε με 40 συμβασιούχους ενώ αριθμούσε στόλο πέντε ελικοπτέρων και όλα αυτά κρατήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ως επτασφράγιστο μυστικό.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διερωτόμαστε ποιος ήταν ο σκοπός των Κυβερνώντων αν επέτρεψαν τη δημιουργία και λειτουργία μιας τέτοιας βάσης και στη βάση ποιας λογικής επετράπη ένα τέτοιο εγχείρημα; Ακόμα κι αν λειτουργούσε στο έδαφος των βρετανικών βάσεων προφανώς προκύπτει θέμα εάν έδωσε την συγκατάθεσή της η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα που αφορούν στην ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί άμεσα τους αρμόδιους να απαντήσουν στα ερωτήματα που προκύπτουν. Που λειτουργούσε η εν λόγω βάση, ποιος έλεγχος ασκείτο από την Κυπριακή Δημοκρατία, ποια ήταν η αποστολή των ελικοπτέρων στην Κύπρο και την περιοχή και τι είδους ελικόπτερα είχαμε στο νησί αυτό το χρονικό διάστημα; Ήταν επιθετικά, κατασκοπευτικά, ή ανθρωπιστικής δράσης; Τα ερωτήματα αυτά χρήζουν άμεσης, δημόσιας και επεξηγηματικής απάντησης.