Αφήνει ερωτήματα ο τρόπος με τον οποίο ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) κ. Νέστορας Νέστορος, έχει απομακρυνθεί από τη θέση του καθώς ανακοινώθηκε ότι δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο του.

Πρόκειται για πολύ ανορθόδοξο τρόπο ανακοίνωσης, καθώς όπως ο ίδιος ο κ. Νέστορος δημόσια δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απόφαση της μη ανανέωσης του συμβολαίου του κοινοποιήθηκε μέσω μιας επιστολής.

Η πιο πάνω ανορθόδοξη συμπεριφορά, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι εδώ και τρεις μήνες ο κ. Νέστορος περίμενε να διευθετηθεί συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για πέντε μήνες ανέμενε να κληθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών σε συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν πολιτικά και πρακτικά ζητήματα, ενισχύει τα ερωτήματα ως προς την απόφαση για μη ανανέωση του συμβολαίου του και για τον τρόπο που αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται το μείζον ζήτημα των αγνοούμενων της κυπριακής τραγωδίας. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο αναδείχθηκε το πρόβλημα έχει σκοπό να υποσκάψει τον μέχρι πρότινος Ελληνοκύπριο εκπρόσωπο στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Διερωτόμαστε αν πλέον η Κύπρος θα εκπροσωπείται στη ΔΕΑ, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης κι αν μπορεί η Κυβέρνηση να εξηγήσει τους λόγους