Σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες για στενούς  δεσμούς μεταξύ του ΕΛΑΜ και της Χρυσής Αυγής, γεγονός που δεν εκπλήττει κανέναν. Η χρηματοδότηση του ΕΛΑΜ από τη Χρυσή Αυγή και οι σχέσεις που διατηρεί με το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας NPD, επίσης δεν προκαλούν έκπληξη. Εξάλλου παρόμοιες καταγγελίες έγιναν και στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το αρχείο του Kινήματος Oικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταγγελία για πληροφορίες που αφορούν διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με εθνικιστικές οργανώσεις στη Κύπρο έγινε τον Ιούνιο του 2013, ενώ λόγω των καταγγελιών για διασύνδεση με ναζιστικές οργανώσεις έγινε τον Σεπτέμβριο του 2013 εγγραφή θέματος στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. 

Όσον αφορά τη διασύνδεση προσώπων από το κόμμα αυτό με στοιχεία του υπόκοσμου και των κυκλωμάτων προστασίας, έγινε σχετική επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης τον Αύγουστο 2017. Συνεπώς το θέμα δεν είναι σημερινό αλλά είναι πάντα επίκαιρο.  Δυστυχώς στον ουσιώδη χρόνο δεν λήφθηκαν υπόψη οι προειδοποιήσεις και οι καταγγελίες δεν εξετάστηκαν στα σοβαρά από τις αρχές. 

Η προσπάθεια της εξάπλωσης του φασισμού και του ναζισμού στην Κύπρο ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Τα στοιχεία που την συγκροτούν είναι απειλητικά για τη δημοκρατία και επικίνδυνα για το λαό της Κύπρου.

Οι πολίτες έχουν κρίση και μπορούν να αντιληφθούν ότι πίσω από τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις που στήνει το ΕΛΑΜ, επί της ουσίας επιχειρείται η υλοποίηση μιας «μαύρης» προπαγάνδας στημένη από το ευρύτερο φασιστικό κίνημα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν παρασύρεται από δήθεν αντισυστημικά κόμματα που εξυπηρετούν τέτοιες πολιτικές .Καλεί τον λαό να μην παρασύρεται από λαϊκισμούς και προσπάθειες δημαγωγίας της κοινής γνώμης. Όπου και όποτε κυριάρχησαν ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις, η δημοκρατία καταλύθηκε και για την επάνοδο της χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.