Κλιματικές Αλλαγές

Αυτή τη χρονιά στις 5 Ιουνίου που είναι η παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος σας παρακαλώ να ρωτήσετε παππούδες και γιαγιάδες πότε ήταν τα πρωτοβρόχια όταν ήταν μικροί.

Να σας πουν που το Σεπτέμβρη είχαμε τις πρώτες βροχές και οι γεωργοί καλλιεργούσαν τα χωράφια, ενώ τώρα γίνεται Νιόβρης για να δούμε τις πρώτες βροχές.

Σκεφτείτε ένα θάμνο έξω στη φύση που παίρνει νερό για τελευταία φορά τον Μάιο και την επόμενη φορά 6 μήνες μετά. Πόσο καιρό νομίζεται θα αντέχουν έτσι συνθήκες;

Ρωτάτε τους και για πόσα χιόνια είχε στο Τρόοδος, να σας πουν για το ύψος των χιονιών που συχνά ξεπερνούσε το ένα μέτρο και που έλιωναν αργά αργά μέχρι την άνοιξη και έτρεχαν οι ποταμοί.

Οι κλιματικές αλλαγές έχουν επηρεάσει δραματικά στη χώρα μας και η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη με τους καλοκαιρινούς καύσωνες να είναι πλέον συχνό φαινόμενο.

Αργά αργά θα ερημωθεί η Κύπρος και θα γίνουμε και εμείς μετανάστες ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή.

 

Βιοποικιλότητα

Ρωτάτε όμως τους παππούδες και γιαγιάδες να σας πουν και πόσα πουλιά πετούσαν στον ουρανό, πόσο όμορφοι ήταν οι κάμποι με τα πολύχρωμα αγριολούλουδα την άνοιξη. Να σας πουν πόση ζωή είχαμε στην φύση μας και πόσο όμορφη ήταν.

Ρωτάτε να σας πουν για τα πεντακάθαρα νερά και πόση ζωή είχε η θάλασσα. Ψάρια, κάβουρες αχινούς και άλλη ζωή. Ορισμένες φορές μάλιστα τα κοπάδια με ψάρια φαίνονταν από την ξηρά.

Να σας πουν πόσο συχνά τα ψάρια τσιμπούσαν χαϊδευτικά τους κολυμβητές.

 

Προστασία της φύσης

Ρωτάτε τους παππούδες και γιαγιάδες να σας πουν και για πόσο πυκνή ήταν βλάστηση και τα πολλά δέντρα που είχαμε.

Τα οποία ξεριζώσαμε για να κάνουν την γη καλλιεργήσιμη και τώρα για να κτίζουμε επαύλεις για να προωθούμε την καταστροφική πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας και των μεγάλων αναπτύξεων που τώρα επιτρέπονται παντού.

Ρωτάτε τους να σας πουν πόσο δύσκολο ήταν για ξένους να αγοράζουν ακίνητα ενώ τώρα οι διεφθαρμένοι τα ξεπούλησαν όλα μαζί με την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Και μαζί με όλα αυτά ξεπουλούμε σιγά σιγά και τον Ακάμα όπως γίνεται πάντα πριν τις προεδρικές εκλογές.

Πρώτα ήταν η προσπάθεια να δώσουν τις δασικές παραλίες σε ιδιώτες. Μετά ήρθαν οι ασφαλτοστρώσεις, τα περίπτερα η μεταφορά νερού και ηλεκτρισμού.

Επόμενη φάση φημολογείται να περιλαμβάνει κτίσιμο παραλιακών περιοχών, εισβολή σε προστατευμένες περιοχές και ζώνες ανάπτυξης παντού.

 

Ποιότητα του αέρα

Ρωτάτε τους παππούδες και γιαγιάδες να σας πουν πόσο συχνά είχανε επεισόδιά σκόνης που ενώ πριν ήταν κάθε πέντε με έξη χρόνια τώρα είναι πέντε με έξη φορές το χρόνο.

Όλοι μας προειδοποιούν για τον αέρα που αναπνέουμε, αλλά κανένας δεν παίρνει μέτρα ούτε για να βελτιωθεί η κατάσταση αλλά ούτε προετοιμάζουμε τα κτήρια μας και ιδιαίτερα τα σχολεία μας για τα επεισόδια σκόνης.

 

Και δεν είναι μόνο αυτά, κάναμε την Κύπρο μας ένα απέραντο σκουπιδότοπο, ο κόσμος δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια από το πολλή θόρυβο από κέντρα και clubs, τα αυτοκίνητα είναι παντού σε μεγάλους αριθμούς και κάνουν την μετακίνηση πολύ δύσκολη αφού οι δημόσιες μεταφορές είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

 

Οι επιστήμονες μας το έχουν πει πολλές φορές εδώ και χρόνια ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα καταστρέψουμε τον πλανήτη μας.

 

Μπορεί όπως λένε και τα Ηνωμένα Έθνη για την φετινή επέτειο της ημέρας περιβάλλοντος να υπάρχουν εκατομμύριά άλλοι πλανήτες και γαλαξίες ολόκληρη αλλά εμείς μόνο αυτή τη γη έχουμε και την καταστρέφουμε σταδιακά.

 

 

 

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος το Κίνημα οργανώνει τις πιο κάτω εκδηλώσεις:

 

Άκιουγιου: Ο πυρηνικός εφιάλτης απειλεί την Κύπρο»

Παρασκευή 03 Ιουνίου στις 19:00 στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (Αίθουσα 208)

Ομιλητές:

Κυριάκος Τσιμίλλης,

Αντιπρόεδρος Α’ Κινήματος Οικολόγων

Murat Kanatli,

Γενικός Γραμματέας Κόμματος Νέα Κύπρος (YKP)

Pinar Demircan,

Ανεξάρτητη Ερευνήτρια, Συντονίστρια του Nukleersiz.org

https://www.facebook.com/events/1046421656279523

 

Αντιπυρηνική – αντιπολεμική συγκέντρωση έξω από τη Ρωσική Πρεσβεία

Συγκεντρωνόμαστε έξω από τη Ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία στις 10:30 το πρωί της Κυριακής 05 Ιουνίου και διαμαρτυρόμαστε ενάντια στα σχέδια ανέγερσης πυρηνικού σταθμού στο Ακκούγιου στην επαρχία της Μερσίνας.

https://www.facebook.com/events/697633741557944

 

Εκδήλωση των Περιβαλλοντικών Βραβείων του Κινήματος

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα στη Λευκωσία, η ώρα 20:00.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό:

– Ο Πρόεδρος του Κινήματος κος. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

– Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα. Κλέλια Βασιλείου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν άτομα, φορείς και οργανώσεις που ξεχώρισαν στον τομέα του περιβάλλοντος.

https://www.facebook.com/events/374473981317450