Το πρωινό της 14ης  Αυγούστου 2005 χαράχτηκε για πάντα στη μνήμη μας.

Εκατόν εικοσιένας συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα της “Helios”. Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, παιδιά έμειναν ορφανά.

Οι συγγενείς των θυμάτων  εξακολουθούν να βλέπουν τους ένοχους ατιμώρητους. Οι ευθύνες βαριές και για όσους χειρίστηκαν το θέμα των ποινικών ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα και οδήγησαν την εκδίκαση της υπόθεσης στο πλημμελειοδικείο στην Ελλάδα αντί στο κακουργιοδικείο στην Κύπρο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε όπως επιλυθούν όλα τα θέματα ασφάλειας πτήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά σε ανάλογα τραγικά συμβάντα.

Η αεροπορική τραγωδία της “Helios” ήταν μια αιματηρή προειδοποίηση για ότι θα συνέβαινε λίγα χρόνια μετά. Όσα καταγράφονται στην έκθεση Πολυβίου για το Μαρί, την άλλη τραγωδία που έπληξε λίγα χρόνια μετά την Κύπρο και αφορούν τις κακοδαιμονίες της δημόσιας διοίκησης και της πολιτικής στη χώρα μας, την έλλειψη πρόβλεψης και πρόνοιας, την απουσία ανάληψης ευθύνης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τη πρέπουσα προσοχή κοκ, ήταν οι πραγματικές αιτίες του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους. Κι όπως ουσιαστικά δεν πλήρωσε κανείς για εκείνη την τραγωδία, λίγα χρόνια μετά έμελλε να μείνει ατιμώρητο και το μεγάλο σκάνδαλο της οικονομίας.

Και ακόμα δεν έχουν διορθωθεί τα πράγματα. Οι πραγματικοί παράγοντες που επέτρεψαν να συμβεί το ατύχημα της “Helios”, συνεχίζουν να ζουν και να βασιλεύουν στη χώρα μας, με κίνδυνο να ξαναζήσουμε και πάλιν μέρες τραγωδίες.