Τις τελευταίες ημέρες βρίθουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δυσαρέσκεια των Τσεχικών αρχών λόγω της απροθυμίας της Κυπριακής κυβέρνησης  να παράσχει πληροφορίες που αφορά τη διερεύνηση των περιουσιακών στοιχειών των Ρώσων ολιγαρχών. Μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε καμία εξήγηση από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Οικονομικής Ανάλυσης της Τσεχίας, η Κύπρος τις περισσότερες φορές δεν συνεργάζεται και αρνείται να δώσει πληροφορίες σχετικά με τους ιδιοκτήτες εταιρειών, ενώ πολλές φορές τα ίχνη ύποπτων περιουσιακών στοιχείων πολύ συχνά οδηγούνται στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Περδίκης μέλος της Πολιτικής Επιτροπής αναφέρει πως: «Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα της Κύπρου διασύρεται διεθνώς από τα σκάνδαλα που αφορούν ξέπλυμα μαύρου χρήματος , πολιτογραφήσεις, καθώς εδώ και χρόνια η Ευρώπη πιέζει την Κύπρο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για εξάλειψη του φαινομένου της διαφθοράς, χωρίς να έχουμε δει ακόμα έργα από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Η κοινωνία ζητά δικαιοσύνη. Η εικόνα μας στην ΕΕ δύσκολα θα αλλάξει, θα πάρει προφανώς πολύ χρόνο, για αυτό και οφείλουμε επιτέλους να αλλάξουμε».