Η κατεδάφιση τεσσάρων διατηρητέων κτηρίων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και δυστυχώς φαίνεται πως ο κίνδυνος να ξεχαστεί το θέμα είναι ορατός.

Η Αρχιεπισκοπή με τοποθέτησή της μετά το έγκλημα της κατεδάφισης αναφέρει πως έχει πρόθεση για επαναφορά των διατηρητέων.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας του Κινήματος κ. Κυριάκος Τσιμίλλης σε δηλώσεις του αναφέρει πως «Έχουν περάσει δέκα ολόκληρα χρόνια από την έκδοση της  πολεοδομικής άδειας που έθετε ως όρο την ανάγκη για διατήρηση και αποκατάσταση των διατηρητέων στην οδό Ισοκράτους και αμέσως μετά τη κατεδάφισή τους η Αρχιεπισκοπή μιλά για επαναφορά. Τόσα χρόνια γιατί δεν υλοποιούσε τους όρους της άδειας για αποκατάσταση των κτηρίων λαμβάνοντας υπόψη ότι η αποκατάσταση θα ήταν τεχνικά ευκολότερη και οικονομικά πιο συμφέρουσα από ότι τώρα η επαναφορά;».

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πραγματικά πλήγμα στην πολιτιστική και αρχιτεκτονική μας κληρονομία. Για λόγους αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας, αλλά και σεβασμού της νομοθεσίας η επαναφορά των διατηρητέων και η τιμωρία όσων ευθύνονται είναι μονόδρομος.

Τα κροκοδείλια δάκρυα και τα επικοινωνιακά κόλπα επί των ερειπίων των τεσσάρων διατηρητέων, δεν μπορούν να επαναφέρουν πίσω την πολιτιστική κληρονομία μας.