Προάγοντας τη ρητορική της διχοτόμησης, οι κ. Μελβούτ Τσαβούσογλου, Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσάι, ευθυγραμμίζουν τις δηλώσεις τους και με φανερά διχοτομικές θέσεις στη ρητορική τους, επιδιώκουν να εφαρμόσουν την συνταγή «τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας δικά μας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του πρόσφατα αναφερόμενος στις εργασίες της Exxon Mobil είπε ότι δεν θα υπάρξει παρενόχληση στο οικόπεδο 10 της ελληνοκυπριακής διοίκησης του νότου, για να καταλήξει ότι η Τουρκία θα επιμείνει σε ένα δικό της χάρτη, αυτό που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη.

Υπονοώντας ότι θα προβεί σε δική της γεώτρηση για τα οικόπεδα που έτσι κι αλλώς δεν έχουν παραχωρηθεί, όπως είπε, σε ξένες εταιρείες – κολοσσούς, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία θα αρχίσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σε πλήρη συντονισμό με την Τουρκία και τον λεγόμενο Υπουργό Εξωτερικών των κατεχομένων κ. Κουντέτ Οζερσάι, κάνει λόγο για μοντέλο συνομοσπονδίας επιδιώκοντας τη μια των συνιστωσών πολιτειών να καθορίζει την τύχη της άλλης αλλά και παραμονή των Τουρκικών εγγυήσεων.

Είναι άξιο απορίας πάντως πως οι ηγέτες των δυο μεγάλων κομμάτων συναντιούνται με τους κ. Τσαβούσογλου, Ακιντζί και Οζερσάι και βρίσκουν πεδίο συνεννόησης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε αλλά και καταγγέλλουμε τη συντονισμένη διχοτομική ρητορική που ανέπτυξε η Τουρκία και υιοθετούν οι εδώ εγκάθετοί της, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις, παίζοντας ένα παιχνίδι επίδειξης δύναμης υπό την μορφή απειλών.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην παραμείνει στο να δίνει απαντήσεις στον Ακιντζί αλλά να προβεί σε καταγγελία και σε διεθνή και ευρωπαϊκά φόρουμ, καθώς και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την στάση της Τουρκίας αλλά και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων.