Ό,τι παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες να συμβαίνει στη μακρινή Ινδονησία μπορεί να φαντάζει πολύ μακριά για την Κύπρο αλλά κανένας πλέον δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια μια φυσική καταστροφή.

Έχουμε την εντύπωση ότι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των ακτών αποτελεί εμπόδιο στην Ανάπτυξη. Αυτή είναι και η λογική που επικρατεί και σε εκείνες τις περιοχές του πλανήτη με αποτέλεσμα να θρηνούν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα τα τελευταία χρόνια από φυσικές καταστροφές που η σύγχρονη επιστήμη αδυνατεί να προβλέψει.

Εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε αδικαιολόγητη την περαιτέρω καθυστέρηση στην κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης της Μεσογείου.

Από το 1976 που έχει υπογραφεί η Σύμβαση της Βαρκελώνης δεν έχει ακόμη κυρωθεί σε νόμο από την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι τη σύμβαση υπέγραψε και η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος της. Η Κυπριακή Δημοκρατία επέλεξε να διατηρήσει το απηρχαιωμένο και διάτρητο σύστημα προστασίας των ακτών που μας κληρονόμησαν οι Βρετανοί. Ως παράδειγμα καθορίζεται η ζώνη προστασίας στις 100 υάρδες, μονάδα μέτρησης που έχει καταργηθεί προ πολλού (!).

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητά την άμεση κύρωση δια νόμου της Συνθήκης της Βαρκελώνης για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των ακτών, γεγονός που θα περιορίσει την πίεση για ανάπτυξη πάνω στο κύμα και θα προστατεύσει τους οικισμούς από αναπάντεχες φυσικές καταστροφές.